Fülest kaptak a migránsok az embercsempészektől Idomeniben

A Görögországban felgyülemlett bevándorló egy része közben visszament Törökországba, hogy onnét próbálkozzon szárazföldi útvonalon keresztül eljutni Európába. A tudósító elmondta, hogy feltételezhetően fülest kaptak az embercsempészektől: szabad az út, a macedón kerítést megkerülve lehet most nyugat felé továbbállni.

Az M1 tudósítója szerint kaotikus a migráció válság kezelése a görög kormány részéről. A kiürítéssel a nemzetközi vasútvonal felszabadítása élvezett volna prioritást, amelyet lassan 45 napja tartanak blokád alatt a bevándorlók hatalmas gazdasági károkat okozva a teherszállításban.

Üresen távoztak a buszok Idomeniből

30 autóbusz indult útnak, hogy az Idomeni tábort kiürítve, egy másik befogadó állomásra szállítsa át az illegális bevándorlókat Görögországban. Öt jármű érkezett meg összesen, a többit visszafordították, mivel még nem készültek el a befogadó helyek.

Már csak találgatások vannak arra vonatkozóan, hogy mikor kezdődhet meg a kiürítés. Az első, csütörtöki terv 1500 migráns eltávolításáról, míg a második, hétvégi határidő már 4500 bevándorló elszállításáról szólt. Az Idomeni táborból azonban egyelőre egyetlen illegális bevándorlót sem vittek át másik állomásra, és nincs információ újabb határidőről sem.