Fejszenzoros alkalmazást fejlesztett a magyar egyetemista

Paralízises betegeket segítő mobilalkalmazás, hosszan eltartható zöldségfelvágott és ingyenes online oktatási platform mutatkozhat be a rangos Falling Walls Lab berlini döntőjén.

Poénos ötletekkel döntenek falat Berlinben a magyar fiatalok.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karának szervezésében ma zajlott Falling Walls Lab Budapest rendezvényen 15 fiatal diák, kutató, illetve szakember mutatta be innovatív ötletét.

A nívós nemzetközi Falling Walls Lab hazai előválogatóján a legjobbnak ítélt három fejlesztés, egy paralízises betegeket segítő mobilalkalmazás, egy hosszan eltartható zöldségfelvágott és egy ingyenes online oktatási platform versenyez a novemberi döntőn Berlinben a világhírű szakemberekből álló zsűri előtt.

Mobilapptól a zöldségeken át az online oktatásig

A 2016-os Falling Walls Lab Budapest 15 fiatal előadója közül az első helyen jutott tovább a Pázmány Péter Katolikus Egyetem infobionika képzését végző Králik Tamás, aki egy családjában történt esetből kiindulva a nyaktól lefele lebénult emberek számára fejlesztett ki egy fejre szerelt szenzor használatával, pislogással vezérelhető mobiltelefonos alkalmazást, amely a mozgásukban jelentősen korlátozott betegeknek tartalmas időtöltést nyújt.

A találmány a jövőben akár a mobilkészülék billentyűzetén szemmozgással irányítható gépelést is lehetővé teszi. Az ötletgazda további célja egy kifejezetten mozgássérültekre szabott mobil operációs rendszer létrehozása.

Kecskemét, 2014. október 20.Egy diák dolgozik az egyik új számítógépen az Arany János Általános Iskola informatikai termében 2014. október 20-án. Czunyiné dr. Bertalan Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára az iskolában tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy 30 ezer új informatikai eszközt telepítenek iskolákba, majd átadta az elsők között üzembe helyezett gépeket.MTI Fotó: Ujvári Sándor

Képünk illusztráció (MTI Fotó: Ujvári Sándor)

A Szent István Egyetem mesterszakosa, a második helyezett Gergely Kristóf és társai a rövid ideig frissen tartható zöldségek, illetve az így keletkezett jelentős mennyiségű élelmiszerhulladék problémájára találtak megoldást VeSage nevű termékükkel, amely egy magas fehérjetartalmú és a különleges táplálkozási igényűek számára is fogyasztható zöldségfelvágott. A négyfős csapat a fejlődő országokban megtermelt, de tárolókapacitás hiányában fel nem dolgozott zöldségek hasznosításához szükséges know howt is kidolgozta már, így célozva meg a húspótlást, valamint az ökológiai lábnyom csökkentését.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen tanuló, harmadikként továbbjutó Horváth Dániel és társa pedig az EduBase online oktatási platformot mutatta be, amely ingyenes videokurzusokat, valamint ehhez kapcsolódó teszteket kínál különféle tantárgyak és oktatási intézmények követelményeire szabva. A tanulók így saját tempójukban sajátíthatják el az érdekes, szemléletes formában bemutatott tananyagokat, valamint gyakorolhatják is a megszerzett tudást.

A weboldalon érettségi feladatmegoldások szimulálása is lehetséges, és a platformot a jövőben akár az iskolai tanulmányi rendszerekbe is lehet integrálni, így a tanárok streamelhetik előadásaikat vagy dolgozatot írathatnak az EduBase-t használva.

Egyenes út Berlinbe

A Falling Walls Lab Budapest három hazai nyertese a november 8-i berlini döntőn – összesen 100 nemzetközi innovátor között – mutathatja meg tehetségét egy nívós zsűrinek, és közülük a három legkiválóbb a másnapi Falling Walls Lab konferencián is előadhatja koncepcióját.

Minden évben a berlini fal leomlásának évfordulóján rendezik meg a Falling Walls Conference-t, november 9-én. A konferencián való szereplési lehetőség kiváló szakmai ugródeszka fiatal kutatónak, ugyanis olyan előadókkal oszthatja meg a színpadot, mint például Wolfgang Ketterle Nobel-díjas fizikus.