V4-es hírcsatornát javasol a lengyel köztévé vezetője

Közép-európai régiós hírcsatorna alapítására tett javaslatot Jacek Kurski, a lengyel közszolgálati televízió elnöke a visegrádi országok közmédia-vezetőinek brnói egyeztetésén.

A kétnapos találkozón magyar részről Vaszily Miklós, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) megbízott vezérigazgatója vett részt.

Budapest, 2016. január 10.  Vaszily Miklós, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) megbízott vezérigazgatója interjút ad az MTI-nek 2016. január 8-án. MTI Fotó: Mohai Balázs

Vaszily Miklós, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) megbízott vezérigazgatója. (MTI/Mohai Balázs)

Vaszily Miklós az MTI-nek pénteken telefonon elmondta: a lengyel televízió elnöke azt javasolta, a V4-ek hozzanak létre krakkói központtal egy angol nyelvű, regionális hírcsatornát, amelyet egész Európában sugároznának.

A javaslat szerint a hírcsatorna a közép-európai eseményekről tudósítana, illetve a világ és a régió eseményeit közép-európai szemszögből tálalná – mondta. Hozzátette: a lengyelek szerint a hírcsatornát a Visegrádi Alapból lehetne finanszírozni.

Vaszily Miklós tájékoztatása szerint a közmédiumok vezetői úgy döntöttek, megvizsgálják javaslat megvalósíthatóságának jogi, gazdasági, műszaki feltételeit. Mint mondta, a terv megvalósítása csak akkor lehetséges, ha a visegrádi együttműködés keretében a közös projekt támogatást nyer, és az egyes országok közmédiái mellett a Visegrádi Alap is egyetért vele.