Ötször annyi állás van, mint hirdetés

A szakértő szerint nem elég az álláshirdetéseket böngészni és önéletrajzokat küldözgetni. Minden csatornán el kell indulni, és rámenősnek kell lenni, ha valaki állást keres. Azt is elárulta, hogy milyen képességeket, tulajdonságokat várnak el a munkáltatók.

Képzettség? Tapasztalat? Vagy épp a személyiség? A pályakezdők számára sokszor nem egyértelmű, hogy melyik a legfontosabb egy-egy állás betöltéséhez, ami jelentősen megnehezíti a munkához jutás esélyeit.

A fiatalkori munkanélküliség évtizedek óta komoly gondot jelent Európában. Az elmúlt években a gazdasági világválság hatásai még inkább megnehezítették a munkavállalást a világ különböző területein.

Itthon kicsit jobb a helyzet, mint az uniós átlag

A Közel-Keleten és Észak-Afrikában a legrosszabb fiatal munkavállalónak lenni. Itt a pályakezdők 28-30%-a nem talál munkát, míg Dél- és Kelet-Ázsiában ez az arány csak 9-10%. Az Európa Unió a középmezőnyben van, 2015-ben 16,6%-os munkanélküliséget mértek.

A KSH tavalyi adatai szerint a magyar fiatalok munkanélküliségi rátája az uniós átlag alatti 15,7%.

A kérdőíves felmérések azt mutatják, hogy a magyar pályakezdők bizakodva indulnak el a “nagybetűs” élet felé, és határozott elképzeléseik vannak arról, hogyan fognak állást találni.

Pécs, 2011. április 13. Hallgatók jelentkezési lapot töltenek ki az állásbörzén. A Pécsi Tudományegyetemen 49 cég részvételével kétnapos állásbörzét tartanak. MTI Fotó: Kálmándy Ferenc

Hallgatók jelentkezési lapot töltenek ki egy állásbörzén Pécsen. MTI Fotó: Kálmándy Ferenc

Mindent be kell vetni

A munkaadók tapasztalatai szerint az álláskeresők továbbra is önéletrajzuk elküldésével próbálkoznak elsősorban, de egyre többen fordulnak közvetítőkhöz vagy használják fel személyes kapcsolataikat ahhoz, hogy munkát kapjanak.

„Mindenkinek azt javasoljuk, hogy a lehető legtöbb csatornán induljon el, amikor aktívan állást keres. A meghirdetett állások a meglévő pozícióknak csak a 20%-át teszik ki. Jó, ha mindenki tudja, hogy nem annyi pozíció van, amennyi az interneten, az újságban látszódik, hanem jóval több” – mondta a Summának Bácsfalvi Judit a Manpower Munkaerő-szervezési Kft. toborzási vezetője. 

Ennek nagyon sok oka van. Sok esetben nincs pénz meghirdetni ezeket a pozíciókat, vagy nincs rá idő, energia, hogy esetleg több száz jelentkező közül válogassanak.

Illusztráció. Forrás: Shutterstock

Illusztráció.

Nagy a különbség az elvárások között

Magyarországon a munkaerőhiány és a fiatalok munkanélkülisége egyaránt problémát jelent. Szakértők szerint az ellentmondás abból adódik, hogy a pályakezdők és a munkaadók igényei sokszor nem találkoznak.

Egy tavalyi felmérés szerint a fiatalok a felsőoktatásból kilépve nem érzik magukat elég kompetensnek a munkaerőpiacon, ezzel szemben a fizetési igényeik magasak.

Emellett a pályakezdők gyakran szembesülnek az ún. “tapasztalati csapdával”, vagyis azzal, amikor a munkáltatók tapasztalatot várnak el a dolgozóktól, amellyel a fiatalok nyilvánvalóan nem rendelkezhetnek, ha korábban sehol nem foglalkoztatták őket.

Forrás: Shutterstock

Illusztráció. Forrás: Shutterstock

Valós jelenség, de nem mai probléma

„Ez a probléma 10 évvel ezelőtt is megvolt, és 30 évvel ezelőtt is megvolt, hogyha jobban belegondolunk. Ha végiggondoljuk az életünket, a legnehezebb az első munkahelyre bejutni. Onnantól kezdve, hogy elindultunk, már sokkal könnyebb, úgyhogy itt nagyon-nagyon fontos a szerencse” – mondta Bácsfalvi Judit.

„Egy kicsit a személyiségben ilyenkor rámenősebbnek kell lenni, és azt gondolom, hogy azokat a cégeket, ahova pályáztunk, többször kell emailt írni, többször kell őket megkeresni, ahogy csak lehet, kapcsolatba kell velük kerülni, és elmondani azt, hogy mi készen állunk és szeretnénk bizonyítani ”- javasolta.

Illusztráció. Forrás: Shutterstock

Illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezt várják el a munkáltatók

Szakértők szerint a hazai munkáltatók számára ezek a legfontosabb munkavállalói tulajdonságok: a logikus, analitikus gondolkodás, az új kompetenciák gyors elsajátítása, az önálló munkavégzés és döntéshozás, a csapatmunka, illetve a problémamegoldás.

A hazai pályakezdőknek ezért arra kell törekedniük, hogy akár önerőből, akár tanácsadók segítségével lépést tudjanak tartani a változó munkaerőpiaci követelményekkel.