Kövér: aki a lehetetlen feladatot is teljesíti, az államférfi

Bethlen István bebizonyította, hogy a magyarok áldozata és munkája képes legyőzni a lehetetlent is - hangoztatta az Országgyűlés elnöke ünnepi beszédében pénteken Nagykanizsán, az egykori miniszterelnök bronzszobrának avatásakor.

Kövér László kijelentette: a magyar politikában aki népe javára emberfeletti feladatot teljesít, az hős, aki a lehetetlen feladatot is teljesíti, az államférfi.

“Nagykanizsa egy ilyen magyar államférfinak, gróf Bethlen Istvánnak állít emléket, egykori országgyűlési képviselőjének, aki tekintélyét és befolyását mindig jó szívvel állította Nagykanizsa szolgálatába, ennek eredményét megőrizte a város építészeti öröksége és a közemlékezet is” – mondta a házelnök.

Hozzátette, hogy az 1920-ban újjáalakult magyar állam 1921 és 1931 között – Bethlen István miniszterelnöksége idején – a lehetetlent teljesítette: felemelte a halálra szánt Magyarországot és életképessé, versenyképessé tette.

Az államnak ez a teljesítménye a magyarok mérhetetlen áldozatán és megfeszített munkáján alapult és Bethlen Istvánon, aki politikája által a magyarok áldozatát és munkáját országépítő erővé tudta tenni – emlékeztetett az Országgyűlés elnöke.

Dénes Sándor polgármester, Bethlen István, a néhai miniszterelnök testvérének unokája, Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, Nagykanizsa és térsége országgyűlési képviselője leleplezik Bethlen Istvánnak, a város hajdani országgyűlési képviselőjének egész alakos bronzszobrát Nagykanizsán 2016. április 29-én (MTI/Varga György)

Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára kiemelte: Bethlen István szobra a legméltóbb helyre került. Az Erzsébet tér Nagykanizsa megújításának, fejlődésének jelképe is lehet: a város olyan stratégiát alkotott, amelyben az egymáshoz kapcsolódó fejlesztések révén a dél-zalai város az elmúlt öt-hat évben jelentősen előrelépett – hangsúlyozta a térség fideszes országgyűlési képviselője.

Hozzátette: az alkotás azt üzeni, hogy érdemes vállalni a munkát, a feladatot, mert a közösségért vállalt építő munkának mindig megvan az eredménye.

Dénes Sándor (Fidesz-KDNP), Nagykanizsa polgármestere kiemelte: a város fejlődésének irányát az egyik legnagyobb államférfi, Bethlen István bronzba öntött alakja mutatja. A város példának tekinti azt az embert és munkásságát, aki egy évtized alatt a magyar emberek összefogásával egy megtört országot a mélyből kiemelt – fogalmazott a polgármester.

Bethlen István 1921 és 1931 között volt miniszterelnök, 1935 és 1939 között az utolsó országgyűlési mandátumát függetlenként Nagykanizsán szerezte meg és töltötte ki, utána ugyan 1944-ig felsőházi tag maradt, de a politikai közélettől fokozatosan visszavonult.

A nagykanizsai Erzsébet teret díszítő, egész alakos bronzszobor Gera Katalin kaposvári képzőművész alkotása.