Egyre több fiatal lány választja a műszaki pályát

Ötödik alkalommal, tizenhét településen, ötvenhét helyszínen ezerhatszáz középiskolás lány részvételével zajlott le a Lányok napja-programsorozat csütörtökön. A rendezvényhez a Ustream fővárosi irodájában csatlakozott Colleen Bell amerikai nagykövet is. Az eseményt szervező Nők a Tudományban Egyesület (NaTe) 2020-ra meg szeretné duplázni a műszaki karokon tanuló nők arányát, ezzel hozzájárulva az ezeken a területeken uralkodó munkaerőhiány csökkentéséhez és a fiatal nők versenyképességének, egzisztenciális biztonságának növeléséhez.

Több mint húsz, különböző középiskolából érkezett lány gyűlt össze csütörtökön a budapesti Ustream Andrássy úti irodájában, hogy betekintést nyerjen az internetes videoközvetítés-szolgáltató mindennapjaiba.

A Ustream vállalat 2006-ban indult startupként; azóta a szolgáltatás segítségével több mint 3 milliárd órát néztek meg rajta a felhasználók, havonta pedig 80 millióan néznek valamilyen adást az oldalon.

A cég 205 alkalmazottat foglalkoztat, ebből Budapesten 105-öt – utóbbiak közül nyolc női alkalmazott.

„Ebben az iparágban valamiért sokkal kevesebb lány dolgozik, de a változás pozitív irányba tart világszerte” – fogalmazott Varró Balázs kommunikációs vezető a vállalatnál szervezett workshopon. Elmondta azt is, hogy a Lányok napja programmal a résztvevők betekintést nyerhetnek abba, hogy egy IT-cég mivel is foglalkozik.

„Az is lényeges, hogy a diákok lássák, bármit meg lehet tanulni és bármiben lehet sikerélményeket szerezni” – fogalmazott.

„Ha belekezdesz valamibe, ha van egy jó ötleted, valósítsd meg az álmaid. Azt tapasztaljuk, hogy Magyarországon sokan az első kudarc után elveszítik bátorságukat. A világ többi táján ugyanakkor van olyan, aki akár nyolc vállalkozásba is belebukik, ám ezután belevág a kilencedikbe is. Legyen merszetek megkeresni befektetőket, merjetek kiállni az ötleteitekért – nem szabad feladni. A Ustream egy kétszobás lakásból indult, most pedig itt tart” – mondta Varró Balázs a résztvevőknek.


Lányok napja a Ustream fejlesztői központjában

A cég mindennapjairól két női munkatárs is beszámolt az érdeklődőknek.

Huszár Ágnes, a vállalat üzleti menedzsere elmesélte, hogy a szállodaiparból érkezett 2006-ban a céghez – akkor, amikor a vállalat éppen csak egy ötlet volt. Ennek immár 10 éve. A kezdetek után hirtelen növekedésnek indult a cég, így a  25 fős vállalat létszáma 80-ra emelkedett, azt követően pedig hamar 120-ra. A bővülés során azonban a lányok száma nem növekedett ugyanilyen intenzitással.

Huszár Ágnes után 2009-ben Horváth-Őri Virág érkezett  – második nőként – a csapatba.

A cégnél tesztelőként dolgozó nő gépipari középiskolába, majd Szombathelyen számítástechnika-technikatanár szakra járt. Abban biztos volt, hogy tanár nem akart lenni, így a főiskola után Budapestre költözött és egy fejlesztő cégnél helyezkedett el, ám akkor még nem volt fejlesztési tapasztalata. Ott ismerkedett meg a teszteléssel, és – ahogy fogalmazott – beleszeretett. Ezután került át a Ustreamhez.

Horváth-Őri Virág a hirado.hu érdeklődésére elmondta, hogy a sztereotípiák már kevésbé érzékelhetőek a szakmában, ugyanakkor, mivel kevés nő dolgozik a területen, nem megszokott, hogy női fejlesztőket láthatunk.

„Az informatika megtanulható szakma, ráadásul tesztelni jóval könnyebb, és tapasztalatom szerint sok lányban több olyan tulajdonság van, amely miatt jobb tesztelőké válhatnak. Például egyszerre több dologra tudnak odafigyelni, ami hatalmas előny és a fejlesztésnél kiválóan használható. Továbbá a legtöbb nő másképp közelít meg egy-egy problémát, más felvetései vannak, amitől egy csapatmunkában sokkal komplexebb dolgot lehet kihozni, mint ha kizárólag nők, vagy kizárólag férfiak dolgoznának” – fogalmazott.

MTI Fotó: Mohai Balázs

Az eseményen résztvevő lányok közül többen elmondták, az informatikai pályán szeretnének elhelyezkedni, de voltak olyanok is, akik egyelőre még nem döntöttek. A diákok kérdéseket is feltettek a Ustream munkatársainak, például, hogy tesztelést hol lehet tanulni, illetve azt is, hogy egy pályakezdőnek milyen végzettség szükséges ahhoz, hogy a céghez felvételt nyerjen.

Szigeti Fanni, a NaTe ügyvezetője a helyszínen a hirado.hu-nak azt mondta, összesen 1600 lány vesz részt országszerte a programon, de ezen a napon Európa-szerte is megmozdult minden középiskolás lány. Németországban például idén 15 éves a program, amelyben több millió gyerek vett már részt.

„2012 óta szervezzük a Lányok napját, és idén először érzékelhető, hogy önjáróvá vált a program és beindult egy hálózat az iskolák, tanárok, iskolaigazgatók és helyettesek részéről, így mostanra az esemény szájhagyomány útján terjed. Mára már több mint 60 lány vált a programok hírvivőivé, nagykövetévé” – mondta.

Szigeti Fanni elmondta, hogy a program elsődleges célja a szemléletformálás, így olyanoknak is lehetőséget biztosít, akiknek nincsen elképzelése arról, merre tanuljanak tovább. „Nem biztos, hogy mindenkiből mérnök vagy programozó lesz, de ha a digitális tudatosság meggyőző, akkor valamit elértünk” – hangsúlyozta az ügyvezető.

Azt is elmondta, hogy bár elsősorban 15-16 éveseket céloznak meg, de a programot szeretnék kiterjeszteni egyetemisták felé is, így például a csütörtöki napon egy egyetemista csoport látogathatott el a Prezi irodájába.

„Mérhető, hogy a Lányok napja hatására hogy változott meg az egyetemeken a lányok aránya, ahogyan egyes cégeknél is. Itthon a Műszaki Egyetemen a 2012-ben 5-8 százalék között volt a lányok aránya, mostanra pedig 8-10 százalékra emelkedett a villamosmérnöki karon, amely természetesen nem csak a programnak köszönhető, hanem annak is, hogy az egyetem is népszerűsíti a kart” – mondta az ügyvezető.

Colleen Bell amerikai nagykövet egy beszélgetésen vesz részt a Ustream Hungary Kft. Lányok napja elnevezésű rendezvényén az internetes videoközvetítés-szolgáltató budapesti fejlesztői központjában 2016. április 28-án. MTI Fotó: Mohai Balázs

Egyre több a biomérnök

Szigeti Fanni úgy látja, sokak az informatikai pályára kíváncsiak, de kezdenek előtérbe kerülni a fiatal lányok körében azok a területek is, ahol azt kombinálni lehet a természettudományokkal, biológiával, kémiával: ilyen például a biomérnök szak. „Egy programban résztvevő lány hamarosan robotikát fog Londonban tanulni, és vannak gépészmérnök, illetve közlekedésmérnök szak iránt érdeklődők is” – tette hozzá.

A Nők a Tudományban Egyesület egyedüliként nyerte el idén a Google Rise Díjat Magyarországon, ez pedig lehetővé teszi, hogy a programot hátrányos helyzetű térségbe is kiterjesszék.

„Nem csak a Lányok napját, de a nagyköveti hálózatot is szeretnénk országszerte terjeszteni. Egészen más problémákkal kell szembenéznie a fiataloknak vidéken, mint Budapesten. Egy fővárosi lánynak több lehetősége van akár díjmentesen is továbbtanulni, míg például Borsod felé a lehetőség korlátozott” – fogalmazott Szigeti Fanni.

A Lányok napja kezdeményezés a „Take your Child to Work Day” elnevezésű amerikai kezdeményezésből indult el, mindkét programot évente ugyanazon a napon, április utolsó csütörtökén rendezik meg.

Ennek köszönhetően Colleen Bell, az Amerikai Egyesült Államok nagykövet asszonya is csatlakozott a programhoz. A tavalyi GE-nél tett látogatása után idén a Ustreamre esett választása.

„Különösen büszke vagyok arra, hogy a Ustream  a 12 amerikai cég egyike, amely vendégül látja a Lányok napját. Bátorítok egyéb cégeket is, hogy csatlakozzanak ehhez a kezdeményezéshez és fogadjanak lányokat ezen a napon” – fogalmazott a nagykövet a Ustream irodájában.

„Őszintén remélem, hogy az ehhez hasonló események mindannyitokat inspirálnak és motiválnak, hogy bármi lehetséges és megvalósíthassátok terveiteket. Arra szeretnék bátorítani minden lányt, hogy küzdjön az álmaiért, a vágyaiért, még ha ez természettudományokkal, matematikával, fizikával, mérnöki tudományokkal kapcsolatos is. Lehetséges ezeken a pályákon lányoknak is sikereket elérni, és azért vagyunk itt, hogy ezt megerősítsük bennetek. Biztos vagyok benne, mindig lesz előttetek lehetőség” – fogalmazott Colleen Bell.