Belezöldül a Föld a sok szén-dioxidba

Jelentősen nőttek bolygónk zöldterületei az elmúlt 30 évben. A természet így reagál a növekvő szén-dioxid-koncentrációra.

Lassan „kék bolygó” helyett „zöld bolygónak” kellene hívni a Földet egy nemzetközi kutatócsoport tanulmánya szerint.

A szakemberek 33 év műholdas adatait elemezve arra jutottak, hogy a szárazföldi területek minimum 25-án, maximum 50 százalékán gyarapodtak a zöldfelületek.

Ha az elmúlt három évben nőtt új levelekből leplet szőnénk, az kettőbe hajtva is befedné az Egyesült Államokat – szemléltették.

A tanulmányt nyolc ország 24 tudományos intézetének 32 kutatója készítette, és a Nature szaklapban publikálta.

A zöldülés látszólag alátámasztja a klímatudomány nagy látnoka, James Lovelock Gaia elméletét, mely szerint az atmoszféra, a kőzetek, a tengerek és a bioszféra együttesen egy nagy, önszabályozó rendszert, „élő szervezetet” alkotnak, amely reagál a különböző hatásokra.

A kutatók azt is megbecsülték, hogy a zöldülés mögött milyen tényezők állnak, és ezek mennyit nyomnak a latban.

Medvehagymával teli erdő a Mecsekben. MTI Fotó: Sóki Tamás

Az extra szén-dioxid hatására zöldül a Föld. Medvehagymával teli erdő a Mecsekben. (MTI Fotó: Sóki Tamás)

Arra jutottak, hogy a klímaváltozás 8 százalékban, a környezet bővülő nitrogén-ellátottsága 9 százalékban, a talajgazdálkodás változása pedig 4 százalékban felelős.

De a legfőbb tényező az emberi tevékenységekhez köthető extra CO2, amit 70 százalékkal súlyoztak.

A tanulmány megállapításai valószínűleg új érveket adnak azoknak, akik szerint a többlet szén-dioxidot a Föld „még tudja kezelni”, tehát feleslegesek a radikális kibocsátás-csökkentési tervek.

Talán ezért is hangsúlyozzák a kutatók, hogy a CO2 termékenyítő hatása idővel elenyészik.

„A több zöld növény nem kompenzálja a felmelegedést. Ettől még emelkedik a tengerszint, olvadnak a gleccserek, savasabb az óceán, fogy a sarki jég és egyre hevesebb trópusi viharok jönnek – részletezte a vezető szerző, Ranga Myneni professzor a bostoni egyetemről.

Hiába lesz sok szén-dioxid a levegőben, ha elfogy a víz és a tápanyag a földből, már nem tudnak új hajtásokat hozni a növények – tette hozzá.

Egy másik szerző, az exeteri egyetemen tanító Pierre Friedlingstein szerint a legjobb klímamodellek sem tudják visszaadni a valós folyamatokat.

Az elővigyázatosság elvét követve továbbra is ragaszkodnunk kellene a párizsi klímamegállapodásban vállaltakhoz – javasolja.