300 milliárddal több jut gazdaságfejlesztésre

300 milliárd forinttal megemelte a kormány a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program idei keretét - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára hétfőn Debrecenben.

Ezzel az intézkedéssel a GINOP teljes, 2700 milliárd forintos keretéből 2200 milliárdot tesznek elérhetővé 2016 végéig a vállalkozások számára – mutatott rá Karsai Tamás a KAVOSZ Kelet-magyarországi gazdasági fórumán.

A pályázatok ütemezését az éves fejlesztési keret tartalmazza – tette hozzá, megjegyezve, hogy várhatóan a nyár elején újranyitják a kis- és közepes vállalkozások kapacitásbővítését támogató pályázati lehetőségeket, amelyben összesen 165 milliárd forintos keret áll rendelkezésre, és eddig mintegy 90 milliárdot használtak fel.

Felsőzsolca, 2010. március 10. Szakemberek dolgoznak a holland-magyar érdekeltségű, komplex üzleti szolgáltatásokkal és nemzetközi befektetésekkel foglalkozó DBH Group 400 millió forintból megépített, újonnan átadott ipari létesítményének üzemcsarnokában a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Felsőzsolcán. A társaság a város határában lévő ipari parkban 3200 négyzetméternyi területen gyártó, illetve logisztikai bázist, irodákat hozott létre, és kiegészítő innovációs háttértámogatást biztosít partnereinek. A 400 millió forintos beruházáshoz a DBH az Új Magyarország Fejlesztési Terv Észak-magyarországi Operatív Program pályázatán csaknem 170 millió forintot nyert. A cégcsoportnak ez a negyedik magyarországi beruházása. MTI Fotó: Vajda János

(MTI/Vajda János)

További 730 milliárd

Karsai Tamás felhívta a figyelmet, hogy a kkv-k támogatására további 730 milliárd forint pénzügyi eszköz, újrahasznosítható, “visszaforgó jellegű” visszatérítendő támogatási keret is rendelkezésre áll.

Jelezte azt is, hogy a pályázatok beadására leghamarabb a közzétételtől számított 30 nap után van lehetőség, így minden vállalkozásnak kellő ideje van felkészülni.

Sok a hiányosság

Az NGM helyettes államtitkára ugyanakkor nehezményezte, hogy szinte minden támogatási kérelem tartalmaz hiányosságokat. Az irányító hatóságnak érdeke, hogy hiánypótlás nélküli pályázatokat fogadjon be, ezért igyekeznek egyszerűsíteni a folyamatot, de – emelte ki – a projekt részletes bemutatásától és a költségelemzéstől nem tudnak eltekinteni.