Több ezer gyerek korai fejlesztése hiányzik

Sok ezer, akár húszezer család sajátos nevelési igényű gyermeke nem kapja meg a megfelelő korai ellátást, és nincs hatékony kommunikáció a kezelő és problémafelismerő területek között Czeizel Barbara, a Budapesti Korai Fejlesztő Központ vezetője, a kora gyermekkori intervenció miniszteri biztosa szerint, aki a Magyar Hírlapnak nyilatkozott.

A napilap csütörtöki számában megjelent interjúban a szakember elmondta: 2014-ben körülbelül kilencvenezer gyermek született, ebből több mint hatezer gyermek jött világra súlyos fejlődési “nehezítettséggel”.

A köznevelés által elérhető korai fejlesztést ötéves korig mintegy háromezer-ötszáz gyermek kapta meg. Figyelembe véve, hogy hatévesen hány gyermeket minősítenek sajátos nevelési igényűnek, ismét csaknem hatezer gyermek kerül a látótérbe. Kiszámolható, hogy sok ezer, akár húszezer család nem kapja meg a megfelelő korai ellátást.

A miniszteri biztos a legnagyobb problémának azt nevezte, hogy nincs hatékony kommunikáció azok között a területek között, amelyeknek szerepük van egyrészt a problémák felismerésében, másrészt azok kezelésében, nincs egy mindenki számára átlátható ellátási protokoll, amelyet követni lehet.

Beszélt arról is: Magyarországon minden hatodik gyermek sérült, és “attól még, mert az utcán, a kávézóban, vagy a boltban nem találkozunk velük nap mint nap, ők ugyanúgy a közösség tagjai kellene, hogy legyenek”. Magyarországon viszont stigmát jelent a fogyatékkal élő-státus, ami miatt a szülők elkerülik a speciális nevelési igény megállapítását, pedig ez az alapja a korai fejlesztésnek.