Erősáram és nagyfeszültség a lányoknak is jár!

Április 28-án a középiskolai diáklányok is felfedezhetik a robotok világát, a mobil applikációk titkait és a környezetbarát energiaforrásokat.

Céljuk, hogy minél több lány kerüljön a természettudományok közelébe. A Nők a Tudományért Egyesület egy országos, interaktív és ingyenes programot hirdetett középiskolások számára Lányok Napja néven. Ez egyben a legnagyobb, lányoknak szóló pályaorientációs kezdeményezés, amely számos országra kiterjed és egész Európában azonos napon rendezik meg.

 

Április 28-án a fiatalok betekintést nyerhetnek a műszaki egyetemek, kutatóintézetek és cégek életébe – mondta a Kossuth Rádióban Szigeti Fanni, az egyesület ügyvezetője. Hozzátette péntek estig lehet még regisztrálni a programba.

Stockphoto - laboratórium - orvos - biológus - kutató - egészségügy - vérvétel - vérkép

A “Lányok Napjának” ötlete az Egyesült Államokból ered 1993-ból. A diáklányok minden évben lehetőséget kapnak, hogy meglátogassák szüleiket, rokonaikat vagy ismerőseiket a munkahelyükön, ahol egy munkanap nyomon követése révén közelről megismerhetik az adott munkaterülettel, beosztással járó feladatokat.

Különböző innovatív cégek, kutató intézetek és műszaki karral rendelkező egyetemek nyitják meg kapuikat a lányok előtt és teszik látogathatóvá az irodáikat, laboratóriumokat és műhelyeiket, szerveznek találkozókat női professzorokkal és munkatársakkal. Nanokémiai és fizikus kutatónők beszélnek arról, hogy miért szeretik a szakmájukat, és hogyan fogadják őket a férfi kollégák. Így próbálják a lányok számára is elérhetővé és vonzóvá tenni egy egyetem műszaki karát vagy egy technológiai céget.

Számtalan interaktív program várja a látogatókat, ahol akár hatalmas gépekkel esztergálhatnak, érdekes kísérletekbe pillanthatnak bele, kipróbálhatják a legújabb technológiai fejlesztéseket és „kütyüket”.

Magyarországon 15 városban rendezik meg a Lányok Napját, amely pályaorientációs napnak minősül, így igazolt hiányzás a középiskolából. Szigeti Fanni abban bízik, hogy hamarosan ledönthető sztereotípia a lányos és fiús szakmák e téren való szétválasztása. A mérnöki vagy informatikai szakmát ma már nem kell fiúsnak titulálni – tette hozzá.

Az akció célja, hogy informálja a lányokat a műszaki, technológiai, mérnöki és informatikai pálya előnyeiről, ezáltal bővítve a lányok látókörét, tágítva a munka világáról alkotott képüket.