Sikeresnek értékelte a PSZ a pedagógus-munkabeszüntetést

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón sikeresnek értékelte az egész napos országos pedagógussztrájkot.

Galló Istvánné a tiltakozást meghirdető szervezetekkel közösen tartott sajtótájékoztatón elmondta: a megyei szervezetektől délig beérkezett adatok szerint 24 960-an vettek részt a sztrájkban, de ez néhány száz fővel még nőhet. Egyelőre a fővárosi adatok sem véglegesek. Munkabeszüntetés 1185 intézményben volt a 4970-ból – tette hozzá.

Kitért arra is, volt olyan intézmény, ahol minden pedagógus, technikai dolgozó sztrájkolt, és volt olyan, ahol csak egy részük. Jelezte: az Emmi adatai ezzel nem fognak egyezni, a tárcának csak a Klebelsberg Intézményfentartó Központ (Klik) által fenntartott intézményekből vannak számai, illetve az önkormányzati óvodákról sem tudnak információt szolgáltatni. Emlékeztetett: a szociális ágazat szintén sztrájkot hirdetett szerdára, de az ebben résztvevők számáról nincsenek adatai.

Az érdekvédő szerint az, hogy eredményes volt-e vagy sem, a munkabeszüntetés a tárgyalások döntik el, amelyek folytatódnak majd. A sztrájk ugyanakkor sikeres volt, annak ellenére, hogy rendkívül nagy “ellenszélben” kellett megszervezniük – értékelt Galló Istvánné. Rámutatott: 21 éve nem volt ilyen sztrájk, 1995-ben tartottak utoljára ekkora nagyságrendű munkabeszüntetést. A szerdai nap üzenete az összetartozás és a szolidaritás volt – mutatott rá a szakszervezeti vezető, hozzátéve: a munkabeszüntetést négy konföderáció és 26 ágazati szakszervezet támogatta, és számos civil szervezet fejezte ki szolidaritását.

Nyíregyháza, 2016. április 20. Sztrájkoló tanárok a nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnáziumban a pedagógusok egész napos, országos sztrájkjának napján, 2016. április 20-án. MTI Fotó: Balázs Attila

Sztrájkoló tanárok a nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnáziumban a pedagógusok egész napos, országos sztrájkjának napján, 2016. április 20-án.
MTI Fotó: Balázs Attila

A követeléseikkel összefüggésben jelezte: az Emberi Erőforrások Minisztériumának javaslatát a nevelési-oktatási dolgozóknak a kétszer 35 ezer forintos juttatásról nem fogadták el, ők legalább 100 ezer forintban gondolkodnak. Nem elfogadható azért sem, mert kizárólag a Klik-nél foglalkoztatottakra vonatkozna – közölte.

Kérdésre közölte: valószínű már jövő héten tárgyalóasztalhoz ülnek az oktatási államtitkársággal. Egyelőre új akciót nem szerveznek, nagyon erősen a tárgyalásokra szeretnének koncentrálni – jegyezte meg. Hozzátette: bár az ország nem állt le öt percre, de több társszervezet tartott szolidaritási akciót. A Dunaferrnél öt percre beszüntették a munkát és sok helyen kitűzték a kék szalagot a szolidaritás jeleként – mondta.

További felvetésre kitért arra is, hogy a PSZ-nek van akcióalapja, de ezt a februári tüntetésre gyakorlatilag teljesen felhasználták. Ebből azok részesülhetnének, akik szakszervezeti tagok. Ugyanakkor a pedagógusok nem ezt az egynapi kieső bért számolgatták – jegyezte meg.

Hajnal Gabriella, az Oktatási Vezetők Szakszervezetének elnöke kiemelte: törekvéseik teljesen politikamentesek, egyedül az a cél vezérli őket, hogy jobb oktatást hozzanak létre. Tóth József, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet elnöke rámutatott: a még elégséges szolgáltatásokat az iskolák maradéktalanul teljesítették.

Szolidaritási demonstrációk

A nap folyamán több szakmai és civil szervezet is tartott szolidaritási demonstrációt vagy akciót. A Dunaferrnél öt percre leállt a munka, a bírák sok helyütt fekete talárt viseltek, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) szolidaritási találkozót tartott a pedagógusok sztrájkbizottsága és a szociális ágazati sztrájkbizottság követeléseit támogatóknak szerdán a főváros V. kerületében az Eötvös téren.

Földiák András, a SZEF elnöke köszöntőjében azt mondta: “szakmai felkelés” kezdődött szerdán, és a sztrájkbizottságok követelései mellett a sztrájk arról is szól, hogy a kormányzat “nem veszi érdemben komolyan” a szakmai szempontokat, “megkérdezés és egyeztetés” nélkül alakít át hatalmas ágazatokat. Nagy Viktória, a SZEF ifjúsági tagozatának vezetője felolvasta a pedagógusok sztrájkbizottsága és a szociális ágazati sztrájkbizottság követeléseit, majd a húsz-harminc résztvevő öt percig némán állt Eötvös József néhai vallás- és közoktatásügyi miniszter szobránál, amely köré a demonstráció jelképeként kék szalagot kötöttek.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) forgalomlassító autós demonstrációval csatlakozott a pedagógussztrájkhoz szerda reggel.

A miskolci Herman Ottó Gimnázium nyílt levelet tett közzé a sztrájkot támogatandó, s ebben azt írták, nem látják garantálva, hogy a jelenlegi tárgyalások révén megoldódnak majd az oktatás problémái. Szóvá tették, hogy a köznevelési kerekasztalnál és a munkacsoportokban nagyon lassan haladnak a tárgyalások, s a pedagógus foglalkoztatási munkacsoport az egyik sarkalatos kérdésről, a tanárok kötelező tanítási óráinak számáról még egyáltalán nem tárgyalt.

Fidesz: politikai akciókhoz használják fel a pedagógusokat

A Fidesz szerint a pedagógusok többsége ráébredt arra, hogy csak felhasználják őket az egymást érő politikai akciókhoz, ezért csatlakozott csupán egyötödük a sztrájkhoz.

A nagyobbik kormánypárt szerdán közleményben reagált a pedagógussztrájkkal kapcsolatos ellenzéki nyilatkozatokra.

Ebben azt írták: “ugyanazok, akik ma újra és újra hergelik a pedagógusokat, kormányzásuk alatt elvettek tőlük egyhavi bért vagy utcára tették őket”.

Tanárok közösen ételt készítenek maguknak a Budaörsi Herman Ottó Általános Iskolában a pedagógusok egész napos, országos sztrájkjának napján, 2016. április 20-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Emlékeztetnek: a PSZ elnöke, Galló Istvánné korábban azt nyilatkozta, hogy helyes a politikát bevinni az iskolába. Emellett kampányolt a szocialisták elnöke, Tóbiás József is, aki egyértelműen politikai célokra akarja használni a pedagógusokat – tették hozzá.

A Fidesz a közleményben arra is rámutat: a polgári kormány folyamatosan pótolja a Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon és a szocialisták által a közneveléstől elvett forrásokat. Míg a baloldal csődbe vitte az iskolákat és a településeket, ma az állam felelősséget vállal az iskolák fenntartásért és fejleszti azokat – fűzték hozzá.

Felidézték az ingyenes tankönyvellátást és a gyermekétkeztetés kiterjesztését, a pedagógusok béremelését, amelyre a rendszerváltás óta a legnagyobb forrást, eddig 234 milliárd forintot fordított a kormány. Hozzátették: a köznevelési kerekasztalnál már megkezdődtek a tárgyalások a nevelési-oktatási munkát segítő, nem pedagógus végzettségű dolgozók bérrendezéséről is.

Liberálisok: többeket erőszakkal fosztottak meg a tiltakozás jogától

A Magyar Liberális Párt szerint a szerdai pedagógussztrájk során több pedagógust is “erőszakkal fosztottak meg” a tiltakozás jogától.

Bősz Anett ügyvivő az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy ma Magyarországon a kormány ellehetetlenítette a jogszerű tiltakozási eszközöket, még “a megfélemlítéssel és a sztrájk letörésére tett kísérletekkel is operál”.

A közlemény szerint tanárokat és iskolaigazgatókat fenyegettek, hogy ne merjenek sztrájkolni. Voltak igazgatók, akik az előzetes sztrájkfelmérés alapján úgy döntöttek, hogy a sztrájkolókat osztják be a gyerekek megőrzésére. Ezt csak abban az esetben tehették volna meg, ha másképp nem lehet megoldani a felügyeletet, erről azonban nem volt szó – írta Bősz Anett, kiemelve: a munkavégzésre kényszerített sztrájkoló már nem vesz részt a sztrájkban.