A pedagóguson múlik, csatlakozik-e a mai sztrájkhoz, vagy tanít

Egész napos munkabeszüntetést hirdetett szerdára a pedagógusok sztrájkbizottsága. A Magyar Szakszervezeti Szövetség forgalomlassító autós demonstrációval csatlakozik a pedagógussztrájkhoz reggel Budapesten. Az iskoláknak fogadniuk kell a diákokat, és kötelesek számukra étkezést és felügyeletet biztosítani. A pedagógusok nem kényszeríthetők sztrájkra, de arra sem, hogy távol maradjanak tőle.

PSZ: elfogadhatatlan javaslatok

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) azért sztrájkol, mert továbbra is elfogadhatatlannak tartja a kormány javaslatait. Galló Istvánné, az érdekképviselet elnöke korábban azt mondta: a sztrájkbizottság követelései közül a Klik átalakításával kapcsolatban történt előrelépés, de a kötelező óraszámok rögzítéséről és a bérpótlékokról egyelőre nem sikerült megegyezni.

MTI Fotó: Vajda János

Palkovics: egyeztetünk

Palkovics László oktatásért felelős államtitkár az M1-nek úgy nyilatkozott, hogy az egyeztetések a sztrájk után folytatódnak, a kormány továbbra is azon dolgozik, hogy stabil háttere legyen az oktatás működésének és finanszírozásának.

Nem kényszeríthető a pedagógus

Nem kényszeríthetők sztrájkra a pedagógusok, de arra sem, hogy távol maradjanak tőle – hívta föl a figyelmet a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ. A Klik közleményben jelezte: elfogadhatatlan, hogy sok intézményben igyekeznek befolyásolni a szülőket, hogy ne vigyék gyermeküket iskolába, mert nem lesz tanítás.

Az iskolák nyitva vannak

A kormány megállapodott a tervezett sztrájkról a pedagógusok sztrájkbizottságával – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a köznevelési kerekasztal keddi ülése előtt. Rétvári Bence közölte: az iskoláknak fogadniuk kell a diákokat, és kötelesek számukra étkezést és felügyeletet biztosítani. Azoknak a tanároknak, akik nem vesznek részt a sztrájkban, órát kell tartaniuk. Az államtitkár hangsúlyozta: szabályellenesen járnak el azok az intézmények, amelyek nyilatkozatot kérnek a szülőktől arról, hogy igényelnek-e gyerekfelügyeletet.

Plusz pénzt kapnak a segítők

Plusz pénzt kaphatnak a nevelési-oktatási munkát segítő, nem pedagógus végzettségű dolgozók – jelentette be kedden az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Idén két alkalommal 35 ezer forinthoz juthatnak az érintettek – közölte a köznevelési helyettes államtitkár. Sipos Imre a köznevelési kerekasztal keddi ülése után elmondta: a munkavállalók július 15-i és december 15-i dátummal számíthatnak a pluszjuttatásra. A szaktárca javaslata szerint az érintett mintegy 15 ezer ember januártól 10 százalékos béremelést is kapna.