Pedagógussztrájk-körkép az országból

A 180 perc tudósítói Budapestről, Pécsről, Debrecenből és Győrből jelentkeztek be szerda reggel.

Debrecen

Hajdú-Bihar megyében 4500 pedagógus dolgozik, majdnem 2300-an Debrecenben, de hogy közülük pontosan hányan csatlakoztak az oktatási sztrájkhoz, itt is csak délután összesítik a tankerületek – hangzott el a beszámolóban, amely szerint a belváros forgalma itt sem mutat komoly változást. A PSZ megfélemlítésre panaszkodó megyei vezetője a tudósítónak azt mondta: a megyében több településen is csatlakoztak óvodákból, iskolákból pedagógusok, van, ahol csak felügyelettel sikerült megoldani a munkát, van, ahol helyettesítéssel is. A Debreceni Egyetem közoktatási intézményei nem csatlakoztak a mai sztrájkhoz, így zavartalan lesz a tanítás a gyakorlóiskolákban.

Pécs

A közmédia pécsi tudósítója szerda reggel még nem tudott pontos adatokról beszámolni, de azt mondta, itt is változó a kép. A munkabeszüntetés támogatottsága a Nevelési Központ egységében a legmagasabb, de van iskola, ahol csak 2-3-an nem veszik fel munkát, míg máshol 10-15 pedagógus is csatlakozott a munkabeszüntetéshez. A tudósító körülnézet a baranyai megyeszékhely oktatási intézményektől zsúfolt belvárosában is iskolakezdés előtt, és azt tapasztalta, az utcákon valamivel kevesebb az általános és középiskolás. A bölcsődék egész nap egységesen zárva lesznek Pécsett, míg az óvodáknál változó a kép. Pontos adatok csak este lesznek.

Győr

Győrben sincsenek még pontos számok, de a helyszíni beszámoló szerint a Rába-parti városban inkább az általános iskolák csatlakoztak a sztrájkhoz. A tíz, tudósító által megkérdezett általános iskolából háromban egyáltalán nem lesz tanítás, de felügyelet igen, egy intézményben pedig az alsósoknak nem kell jönniük, míg a felsősöknek megtartják az órákat. A többi hat iskolában zavartalan munkamenetet jósoltak, de helyettesítések itt is előfordulhatnak. A nyolc megkeresett győri középiskola közül csak egyben nem lesz egyáltalán tanítás, a többiben a tervek szerint rendben folyik majd a munka. Két helyen az intézményvezető azt is hangsúlyozta: ha a gyerek távol marad, azt a szülőknek igazolniuk kell.

Budapest (Óbuda)

A 180 perc tudósítója szerda reggel egy olyan óbudai iskolából jelentkezett be, ahol semmilyen változás nincs a tanítási rendben, tartják az órarendet. Néhány pedagógus itt is sztrájkol ugyan, de feladatukat megoldják helyettesítésekkel a többiek. A beszámoló szerint ez az állapot egyébként egész Óbudára jellemző: sehol nem olyan „vaskos” a sztrájkoló csoport, hogy ez gondot okozzon, a tankerületekben dolgozó 1800 emberből 278-an vesznek részt a munkabeszüntetésben, a 24 iskolából 6-ben pedig nincs is munkabeszüntetés. A tudósítás szerint egész Budapesten hasonlók lehetnek az arányok, de van egy-két intézmény, ahol sokkal többen csatlakoztak: a XIII. kerületi Berzsenyi Dániel Gimnáziumban például a tantestület 80 százaléka sztrájkol, és a diákok 2/3-a nem is ment ma iskolába. Itt is tartanak egyébként órákat, mert vannak, akik nem sztrájkolnak.