Ausztria idén több tucat migránst toloncolt vissza Magyarországra

Nem lehet hermetikusan lezárni egy országot, továbbra is jutnak át migránsok magyar területen Nyugat-Európa felé – véli Fazekas Tamás, a Helsinki Bizottság jogásza. Más véleményen van Orbán Balázs, a Migrációkutató Intézet főigazgatója. A rendőrség adatai szerint Ausztria továbbra is küld vissza illegális migránsokat, akik Magyarországról léptek a területére. Az osztrákok azzal számolnak, hogy az eddiginél jóval több bevándorló érkezhet hozzájuk, ezért a Magyarországgal közös határszakaszon több helyen is kerítés építését tervezik.

Nem csak a déli határon át közlekednek folyamatosan illegális migránsok, hanem Magyarország nyugati részén is.

Magyarországra visszatoloncolt migránsok

A magyar rendőrség hirado.hu-nak küldött adatai szerint Ausztriától a kétoldalú visszafogadási egyezmény alapján 45 főt vettek át 2016. első három hónapjában. Ezek a személyek Magyarország felől lépték át a határt, és jogtalanul tartózkodtak osztrák területen.

Az Országos Rendőr-főkapitányság azt is közölte, a mélységi ellenőrzéseik során tavaly októbertől év végéig kilencvenhárom embert, január elsejétől április közepéig pedig 129 jogszerűtlenül Magyarországon tartózkodó személlyel szemben intézkedettek.

Katonák kerítést építenek a magyar-szerb határ korábban csak gyorstelepítésű drótakadállyal védett szakaszán Kelebia és Ásotthalom között 2016. április 3-án. MTI-fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Van, aki átjut

Fazekas Tamás, a Helsinki Bizottság jogásza szerint az átadások folytatódásából is arra lehet következtetni, hogy a Magyarország déli részén felhúzott határzár óta is jutnak át illegális magyar területen migránsok Nyugat-Európa felé. Hangsúlyozta azonban, nem biztos, hogy a visszafogadott személyek mindegyike a közelmúltban jutott át, az is előfordulhat, hogy valakit csak több hónap után fognak el, és küldenek vissza Magyarországra.

Az szintén megtörténhet, hogy nem minden Magyarországról érkezett személyt küldenek vissza Ausztriából  – mert tovább tudott szökni egy újabb országba, vagy mert az osztrák hatóságok úgy döntenek, helyben folytatnak eljárást az ügyében – tette hozzá.

Megállás nélkül

Az osztrák adatok is azt mutatják, hogy Magyarország területéről továbbra is jutnak át illegális migránsok Nyugatra. Az osztrák kriminalisztikai hivatal múlt pénteki közlése szerint egyre több embercsempészt fognak el Ausztriában. Ők elsősorban Magyarország felől indulnak Bécs felé, a csempészútvonalakat azonban Európa déli részéről, Görögországból vagy Törökországból szervezik, és többnyire autóval viszik az embereket.

Gerald Tatzgern, a hivatal illetékese szerint jellemzően még a magyarországi útszakaszon kiszállítják a migránsokat a járműből, és gyalog “küldik” őket az osztrák-magyar határ irányába. A legtöbb, illegálisan az országba érkező menekült afgán vagy pakisztáni állampolgár.

Osztrák katonák az osztrák rendőrséggel közösen tartott határvédelmi gyakorlaton az osztrák-szlovén határ közelében fekvő Tainachnál 2016. március 10-én. (MTI/EPA/Christian Bruna)

Múlt héten három nap alatt Burgenland néhány településén több mint egy tucat embercsempészt és több mint száztíz illegális határátlépőt fogtak el, de Felső-Ausztriában is tartóztattak fel illegális bevándorlókat. A 27 iraki és afganisztáni illegális bevándorlót szállító autó hátsó rakodóterében sem világítás, sem szellőzés nem volt, és megállás nélkül ment Magyarországról Ausztriába.

Hans Niessl burgenlandi tartományi vezető márciusban azt nyilatkozta, “tudvalevő”, hogy az embercsempész-maffia “ingajáratot” üzemeltet Budapest és Bécs között, fejenként 600 és ezer euró közötti összegekért szállítja az embereket.

„Az érkezők száma előbb kezdett nőni, mint az elfogások száma”

Fazekas Tamás szerint egy országot nem lehet hermetikusan lezárni, erre a déli határkerítés sem alkalmas. Más véleményen van Orbán Balázs, a Migrációkutató Intézet főigazgatója. Szerinte létezik hermetikus határzár, igaz ahhoz nem csak kerítés, hanem megfelelő számú ember és infrastruktúra is szükséges.

A főigazgató úgy látja, ez most megvan, a kormány az utóbbi hetekben, hónapokban, a migrációs nyomás fokozódásával újabb erőket vezényelt a déli határ védelmére. Bár átszivárgás így is lehet, Orbán Balázs szerint jelenleg 95 százalékban elfogják a tiltott határátlépőket. Hozzátette, január után, egy rövidebb időszakban – mielőtt megérkezett az erősítés – az arány ennél kisebb lehetett. Az érkezők száma előbb kezdett nőni, mint az elfogások száma – tette hozzá.

A legutóbbi adatok szerint, péntektől vasárnapig az ország területén háromszázkilencvenegy határsértőt fogtak el. Az év első heteiben országosan naponta tíz körül alakult az elfogott határsértők száma, de februárban, márciusban és áprilisban is előfordult olyan nap, hogy kétszáznál többet tartóztattak föl, húsvét hétfőn idén a legtöbbet, 255-öt.

Kerítést terveznek a magyar határra az osztrákok

Az illegális migráció erősödésétől tartva Ausztriában hetek óta szó van arról, hogy kerítést építhetnek a magyar határra. Johanna Mikl-Leitner belügyminiszterről még márciusban írta a Kurier című osztrák lap, hogy a Magyarország felől érkező embercsempészet korlátozása végett a magyar-osztrák határon is ilyen védművet létesítene.

Az M1 aktuális tévécsatorna Híradója hétfőn pedig arról számolt be, hogy az osztrákok heteken belül elkezdhetik a kerítésépítést Burgenlandban, a magyar határ mentén. A tartományi rendőrség tájékoztatása szerint három helyszínen épülne kerítés. Moschendorf és Heiligenbrunn, magyar nevén Nagysároslak és Szentkút között, csaknem 9 kilométer hosszan. Heiligenkreuz, azaz Rábakeresztúr is egy lehetséges helyszín lenne, ha szükséges, itt is kerítést építenek. Sajtóhírek szerint azonban Nickelsdorfnál, azaz Miklóshalmánál is műszaki határzár létesülhet, mert attól tartanak, hogy megnőhet a Magyarország felől érkező migránsok száma.