Több mint 400 migráns fulladhatott a tengerbe

Legalább 400 migráns a tengerbe veszhetett vasárnap éjjel, mikor a vízbe borult Egyiptomból Olaszországba tartó négy csónakjuk a nyílt vízen. A hírt az Independent szerint Szomália egyiptomi nagykövete is megerősítette.

Szomáliai, eritreai és etióp bevándorlók fulladtak a Mediterránba vasárnap éjjel, miután felborult négy túlterhelt csónakjuk, a parti őrség pedig túl messze volt, így nem tudott rögtön a helyszínre sietni – jelentette a BBC és az Independent hétfőn. A hírt Szomália egyiptomi nagykövete is megerősítette.

Fotó: Twitter

Fotó: Twitter

A jelentések szerint a menekültek csónakjait nem hosszú tengeri útra tervezték, és a megengedett létszámnál sokkal többen utaztak, így megbillentek és felborultak.

A migránsok nagy része elsüllyedt az egyiptomi partoktól nem messze, 29 embert azonban sikerült kimenekítenie – őket egy görög szigetre szállították át.

Az olasz parti őrség nem tudott a Szomáliából indult elsüllyedt bárkáról – ők a Líbiából jött migránsok kimenekítésével voltak elfoglalva.

A Mediterrán újabb tragédiája

Sergio Mattarella olasz elnök több száz lehetséges áldozatról tájékoztatta a sajtót, hajóik elsüllyedését a “Mediterrán újabb tragédiájának” nevezte.

Az olasz sajtó arról számolt be, hogy több, Egyiptomból Olaszországba tartó hajót ért szerencsétlenség.

Napra pontosan ma van a lampedusai tengeri katasztrófa egyéves évfordulója: egy éve több mint 800 afrikai bevándorló süllyedt el az olasz partoknál, miután Tripoliból elindult csónakjuk egy éles kanyar után megbillent.

Abdiszalan Aato szomáliai kormányszóvivő a dpa német hírügynökségnek a szomáliai fővárosban, Mogadishuban úgy nyilatkozott, a szerencsétlenül járt hajókon mintegy ötszáz migráns tartózkodott.

“Információink szerint a tragédiában sok szomáliai vesztette életét” – jegyezte meg. Aato tájékoztatása szerint a hajó utasai közül csaknem kétszázan származnak Szomáliából és Szomáliföldről.
Több hírügynökség beszámolója szerint egyelőre nem világos, hol történhetett a katasztrófa és az sem, hogy egy vagy több hajót érintett. Semmi pontosabbat nem tudni az áldozatok számáról és a szerencsétlenség körülményeiről sem.

Az olasz külügyminiszter információi szerint Egyiptomból indultak el a szerencsétlenül járt menekültek.
Szomáliai hatóságok arról számoltak be, hogy egy nappal az útra kelésüket követően megszakadt velük a rádiókapcsolat.

Hétfőn számos hatóság megpróbált információt gyűjteni az esetről. Eddig sem az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR), sem a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) nem tudta megerősíteni a balesetet.
Paolo Gentiloni, az olasz diplomácia vezetője egy luxemburgi uniós külügyminiszteri találkozó margóján elmondta, egyelőre nem tud semmi biztosat az Egyiptom partjainál történt állítólagos katasztrófáról, de próbálnak informálódni a helyzetről.

Eközben az olasz parti őrség hétfőn feltartóztatott egy csempészhajót a líbiai partoknál. A hatóságok hat holttestet találtak a fedélzeten, és 21 utast eltűntként tartanak számon. 108 embert Lampedusán helyeztek biztonságba.

A menekültügyi főbiztosság adatai szerint 19.934 migráns érkezett Olaszországba a Földközi-tengeren az év eleje és április 11-e között. Ugyanezen időtartam alatt legalább 716 társuk vesztette életét vagy tűnt el az átkelés közben. Az UNHCR úgy tudja, hogy 2016 januárjától 173.700 migráns érkezett a tengeren keresztül Európába.