Brazílián át jönnek a menekültek?

Miután Görögország elkezdte a visszatoloncolást Törökországba, új utakat keresnek és találnak is a Szíriából menekülők. Kerülő utakon jutnak Európába, mint például Brazíliából, ahonnét elsőként Francia-Guyanába mennek. Ez egy francia fennhatóságú terület Dél-Amerika északkeleti partvidékén, valamivel Brazília fölött. Ott a menekültek könnyebben kapnak jogot a törvényes tartózkodáshoz, miközben menedékkérelmüket intézik.

A latin-amerikai országok közül többen döntöttek úgy, hogy a szír válság miatt humanitárius vízumot adnak ki – mondta az M1 Ma reggel című műsorában Horváth Dániel, Migrációkutató Intézet kutatója. Hozzátette, Brazília tavaly több mint 7300 ilyen vízumot állított ki, amellyel joguk van az érintetteknek az országba lépve menedékjogért folyamodni. Arra vonatkozó adatok azonban egyelőre nincsenek, hogy ezzel hányan éltek. Horváth Dániel megjegyezte, hogy a térségben más országok, mint például Uruguay is ilyen gyakorlatot folytat. A szírek kulturálisan annyira idegenek az ott élő néptől, hogy rövid időn belül el is hagyják az országot.

A kutató elmondta, hogy a legutóbbi híradások szerint Francia-Guyanába eljutni nagyjából annyiba kerül a menekülteknek, mint Törökországból Görögországba menni embercsempész segítségével. Ám sokkal biztonságosabb, és a brazil külképviseleteken könnyebben kapnak vízumot is.

Megjegyezte, hogy az EU-nak 1999 óta stratégiai partnerségi együttműködése van több latin-amerikai és karibi térség országával. Ezért a migráció kapcsán érintett néhány francia illetve spanyol térség, mint például a Kanári-szigetek vagy a Francia-Guyana. A spanyolok már korábban megerősített védelmi intézkedéseket vezettek be a térségben – jegyezte meg a kutató. Hozzátette, hogy valójában nem jelent reális alternatívát a Kanári-szigetek a menekültek számára, csupán egy köztes megoldást,amíg kivárnak, hogy tovább utazhassanak.

Francia-Guyanában az a gyakorlat, hogy a menedékkérelem benyújtását követően kivárják, hogy legális keretek között utazhassanak tovább francia területre – mondta.

Korábban a latin-amerikai országokba Nyugat-Afrikából, valamint Szomáliától délre fekvő országokból indultak illegális migrációs útvonalak. Jelenleg nincsenek információk arról, hogy ezek mennyire frekventáltak – fűzte hozzá.