Még a TEK is kiszállt az agresszív, mentálisan sérült szomszédok miatt

A kiskundorozsmai Békés utca lakóinak életét megkeseríti egy testvérpár, akik az ürüléküket, a vizeletüket az utcára öntözik. A sok szemét miatt pedig elszaporodtak a környéken a patkányok.

Rettegnek a szomszédok a testvérpártól

Szemét, bűz, rágcsálók keserítik egy kiskundorozsmai utca lakóinak az életét. Azt mondják, mindezért szomszédjaik, pontosabban egy testvérpár a felelősek. A két férfi mániákusan gyűjti a szemetet, ürülékével önti le a környező házakat, rettegésben tartja az utca lakóit. Az áldatlan állapotok már évek óta tartanak, de most végre elindult valami változás.

Nagy vödörrel kijön a házából, ami tele van az ürülékükkel, vizelettel – mondja Bihari Imréné, az egyik szomszéd, és kiönti a vödör tartalmát a buszmegállóban. Volt már rá példa, hogy a buszról leszállók beleléptek a fekáliába.

A Széksósi út lakói kétségbeesve mesélik, hogyan változott pokollá az életük. Az egyik családi házban lakó negyvenes testvérpár az őrületbe kergeti őket. Fölásták a járdát, betemették az árkokat. Az antiszociális viselkedésük miatt senkinek sincs nyugta tőlük.

Clipboard02

Egy másik szomszéd, Balogh Mihályné is panaszkodik, hogy rendszeresen becsöngetnek hozzá éjjel egy óra körül, vagy verik a redőnyt.

Feljelentést tettek a lakók

A lakók állítják, hogy a rendőrség bevonására a szemetes férfiak roppant agresszívan reagáltak. “Megöllek, megerőszakollak, de borzalmas csúnyán”, ordítozta át a szomszédba a testvérpár egyik tagja – panaszkodott az egyik asszony, aki nagyon félt az eset miatt.

Jogi lépéseket is tettek az érintettek

A szomszédokban lassan gyökeret vert a nézet, hogy pszichésen beteg emberekkel állnak szemben. A konfliktus már hosszú évek óta tart, itt úgy emlékeznek, hogy sokáig minden rendben volt az utcában, és csak 10-15 éve kezdődtek a problémák a testvérekkel, de az elmúlt öt évben elviselhetetlenné vált a helyzet. Mégsem történt semmi. A panaszosok végül megbíztak egy jogászt, hogy találjon utat a megoldáshoz.

Aláírásgyűjtésbe kezdtek a szomszédok

Akkor állt be fordulat, amikor február közepén azt mondták a lakók, hogy aláírásgyűjtésbe kezdenek. Az ezer aláírás hatására két napon belül kijött a TEK, egy 15 fős kommandós csapattal, itt fényes nappal hatoltak be az épületbe – mesélte a jogász. Padlástéren át mentek be és vitték el az agresszívabb embert, nagyjából egy 20 perces művelet volt ez. A ház most üres, állítólag csak a férfiak nővére van ott néha.

Az egyik közvetlen szomszéd telkéről viszont rálátni az épületek mögötti szemétdombra. A testvérpár szenvedélyesen gyűjti a hulladékot. Leginkább különféle műanyag flakonokat, kiszuperált háztartási gépeket, rongyokat és ócskaságokat. Zsinegeken, drótokon zacskók lógnak beazonosíthatatlan tartalommal. A szomszéd szerint a kert most még elfogadható, mert az utca többi lakójának segítségével egy jókora konténer szemetet elszállítottak.

Zajlik a gondnokság alá vételi eljárás

Ez egy speciális eset, ugye itt olyan testvérpárról van szó, amelyeknél mindkettőnél fennáll a cselekvőképességet kizáró gondnoksággal kapcsolatos eljárás lefolytatása – mondta Varga Márta, a Csongrád Megyei Kormányhivatal kommunikációs vezetője.

Vagyis beigazolódott a dorozsmaiak gyanúja, hogy problémás szomszédjaik mentális betegségekkel küzdenek. A hivatal munkatársa azt mondja, hogy ilyenkor éppen a beteg emberekre való tekintettel sokkal óvatosabban kell eljárni. Pszichiáterre, bírói döntésre és sok időre van szükség.

Bíróság hozhatja meg azt a döntést, hogy kizárja a cselekvőképességet, és gondnokság alá helyezi az adott illetőt, ez az egyik testvér  esetében megtörtént, a másikkal szemben folyik jelenleg az eljárás, itt már birtokában vagyunk egy pszichiátriai szakvéleménynek – mondta Varga Márta.

Patkányok a pizzériában

Minimum két-három év az ügy lefolytatása, ez azt jelenti, ha minden jól megy, hamarosan jöhetnek a takarítók, majd jöhet az egyik legégetőbb probléma kezelése: a rágcsálóírtás. Erre már nagy szükség is lenne, különösen ezen a portán, mert akkorák a rágcsálók, akár egy macska – mondta Szélpál Zoltán. Szinte mindent szétrágnak.

Szélpál Zoltán pechére éppen a szemetet gyűjtögető férfiak tőszomszédságában nyitotta meg pizzériáját. Rengeteg pénzt ölt bele, hitelt vett fel, de ahogy romlott a testvérek állapota, úgy romlott a helyzet az étteremben is.

Én 2005-ben nyitottam meg az éttermet 2-3 évig üzemeltettem, utána már egyre több volt a szemét, a bűz, a patkányok megjelentek, és akkor be kellett zárnom – magyarázta a férfi.

Én 2011 óta nem tudok itt lakni, el kellett mennem máshova, bérelnem másik ingatlant, mert itt nem lehet élni. Engem ez tönkre tett,  mind lelkileg, anyagilag. 2011 óta a vérnyomásomra gyógyszert szedek, azóta teljesen kivagyok – panaszkodott Szélpál Zoltán.

Gyámság alá került az egyik férfi

Az egyik testvér már gyámság alatt van, intézetben él, a másik viszont egyelőre még szabad. A Kosár című magazin forgatásakor éppen kórházban feküdt füstmérgezéssel, mert magára gyújtotta a házat benne a temérdek szeméttel. A dorozsmai testvérpár esete extrém, de akad jó néhány ember Magyarországon, aki szintén elképesztő mennyiségű hulladékot halmoz fel.

Ez a fajta gyűjtögetés egy betegség

Az a fajta gyűjtögetés, amikor az ember mindenféle haszontalan dolgot felhalmoz, az olyan betegség lehet, amit kényszeres gyűjtögetésnek hívunk – mondta a Kosárnak Demetrovics Zsolt, pszichológus. A tapasztalat, hogy az ilyen kényszeres gyűjtögetőkre nagyon nehéz hatni józan érvekkel.

Clipboard01

Nincs belátás, ennél a problémánál tényleg azt éli meg, hogy ezek hasznos dolgok, és mivel ez betegség, ezért nem tudod konfrontálni – magyarázza a pszichológus. Itt nem lehet azt mondani, hogy de hát ez a vasdarab ott van már 12 éve, akkor ez már értelmetlen, mert lehet, hogy két év múlva arra lesz szükség.

Az ilyen szomszéddal szemben az önkormányzatnál, a kormányhivatalnál és a tisztiorvosnál tehetünk bejelentést.