A cukorbetegség vizsgálatát segíti a balatonfüredi génbank

A balatonfüredi mintatárban húsz éve gyűjtik magyar családok DNS-ét, hogy a cukorbetegség öröklődését kutassák. A WHO jelentése szerint globálisan 422 millióra tehető a diabétesszel élők száma, és drasztikusan nőtt az egészségtelen életmóddal összefüggő 2-es típusú cukorbetegség előfordulása.

Hízik az emberiség, és minden tizenegyedik embert érint a cukorbetegség - jelentette be az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A riport szerint az elmúlt 30 évben csaknem négyszeresére, azaz 422 millióra nőtt a diabétesszel élők száma a világon.

A szervezet összevonva vizsgálta az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség előfordulásának gyakoriságát. Kiderült, hogy az egészségtelen életmóddal összefüggő 2-es típusú cukorbetegség az, aminek drasztikusan nőtt az előfordulása.

Korányi László diabetológus az M1 – Minden tudás című műsorában kifejtette, nagyon fiatalodnak a betegek. A fiatalkori 2-es típusú kór agresszívebb forma, a páciensek sokkal hamarabb veszítik el a veséjüket, a szívüket, a látásukat.

Magyarországot 2015-ben vizsgálta a Diabétesz Világszövetség, a kettes típusú cukorbetegség 100-ból 9 embert érintett, ami nagyon magas szám. Korányi professzor vizsgálatai alapján ez az érték csak a balatoni régióban még magasabb, ráadásul évről évre jelentős mértékben növekszik.

Ha az egyik szülő cukorbeteg, akkor 40 százalék az esélye annak, hogy a gyermeke is az lesz. Ha mindkét szülő cukorbeteg, akkor pedig 70 százalék.

A szakember kifejtette, ha valaki örökölte ezeket a géneket, az nem azt jelenti, hogy cukorbeteg lesz, a hajlamot örökli. Ma már tudják, hogy az epigenetika, avagy a genetikai hajlam megváltoztatása az életmóddal járható út. Vannak sok tízezres klinikai vizsgálatok, amelyek azt mutatták, hogy ha a korai cukorbetegeket beállítják életmód-változtatásra (lefogyasztják őket, többet mozognak, kevesebbet esznek), minden második meggyógyul – magyarázta.

Vércukorszintet mér egy beteg Szófiában 2012-ben. (Fotó: Reuters/ Stoyan Nenov)

Vércukorszintmérés. (Fotó: Reuters/ Stoyan Nenov)

A balatonfüredi génkutató központban jelenleg a cukorbetegségre és a csontbetegségekre jellemző örökletes géneltéréseket vizsgálják. Több mint 1000 család 10 ezer DNS-mintáját tárolják itt. A kutatásokat a malmői intézettel együtt végzik, mindezt egy olyan adatbázissal, informatikai rendszerrel, amihez a külföldi klinikák is hozzáférhetnek.

A magas vércukorszint növeli a szívroham, az agyi érkatasztrófa, a veseelégtelenség, a vakság, a végtag-amputáció és a szülési komplikációk kockázatát. A cukorbetegség a nyolcadik leggyakoribb halálok a világon, évente 1,5 millió emberrel végez. További 2,2 millió haláleset pedig a magas vércukorszinttel van összefüggésben.

Minden tudás - magyar génbank

A laboratóriumba beérkező, az egyes családoktól levett vérmintákat feldolgozzák. Izolálják belőlük a DNS-t és az RNS-t, ellenőrzik koncentrációjukat, megfelelősségüket, aztán feliratozott csövekben -70 fokos hűtőkbe helyezik – magyarázta a műsorban Vitai Márta molekuláris biológus.

Az 1980-as években a gazdag országokban volt a legmagasabb a cukorbetegek aránya, ma már azonban az alacsony- és közepes jövedelmű országokat sújtja leginkább.

Mivel ezeken a területeken él a világ népességének döntő hányada, ezért a mutatók várhatóan tovább fognak romlani, hacsak nem születnek drasztikus intézkedések a diabétesz megfékezésére.