Lemondott a román munkaügyi miniszter

Claudia-Ana Costea román munkaügyi miniszter a közalkalmazottak bérezése miatt kialakult vita miatt távozott posztjáról.

A lemondásról a román kormány közleménye tájékoztatott. Eszerint Dacian Ciolos miniszterelnök elfogadta a tárcavezető lemondását, és hamarosan új személyt javasol a poszt betöltésére.

A miniszter már hétfőn kilátásba helyezte, hogy önként távozik a tisztségből, miután nyilvánosságra került a közalkalmazottak bérezéséről szóló sürgősségi kormányrendelet, amellyel szemben elégedetlenségüket fejezték ki a szakszervezetek.

A kormány szerdán visszavonta ülésének napirendjéről a rendeletet, miután a hét elején nem tudtak megállapodni a szakszervezetekkel.

Romániában augusztustól terveztek béremelést, de a munkaügyi minisztérium által kidolgozott rendelet szerint egyes közalkalmazottaknak a jövedelme nem emelkedett, hanem csökkent volna.

A fizetésemelés már az előző, a tavaly novemberben lemondott Victor Ponta vezette román balközép kormány napirendjén is szerepelt. Ezt a tervet vette át a Ciolos által irányított szakértői kabinet, amely azonban úgy vélte, hogy a Pontaék által előkészített emelések tarthatatlanok lettek volna az államháztartási hiány túllépése nélkül. Ezért dolgoztak ki új tervezetet.

A Mediafax hírügynökség szerint Ciolos zokon vette, hogy Costea hétfőn lemondásával fenyegetőzött, holott a kormány amúgy is visszavonta volna a vitatott sürgősségi rendeletet.

Romániában már néhány napja napirenden van egy lehetséges kormányátalakítás. Ciolos csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy a május 1-jei ortodox húsvét után fogja elemezni minisztereinek teljesítményét. Costea az első miniszter a Ciolos-kormányból, aki távozik posztjáról.