Soros félmillió migránst engedne be évente Európába

Halálos veszély és összeomlás fenyegeti az Európai Uniót, ha nem emeli meg a migrációs válság megoldására fordított pénzösszeget - közölte Soros György magyar származású milliárdos legutóbbi esszéjében. A nagybefektető évente 9300 milliárd forintnak megfelelő összeget költene félmillió bevándorló befogadására.

A magyar származású milliárdos New York Review of Books számára írt esszéjéről az amerikai CNBC számolt be.

Humanitárius katasztrófa kezd kialakulni Görögországban – figyelmeztetett esszéjében a milliárdos, aki úgy tartja: az uniónak kötelessége megsegíteni a bevándorlókat európai célállomásuk elérésében.

Brüsszel, 2014. november 7. Soros György magyar származású amerikai üzletember, a New York-i Soros Fund Management befektetési társaság elnöke beszél a Jó reggelt Európa – Most vagy soha elnevezésű konferencián Brüsszelben 2014. november 7-én. (MTI/EPA/Julien Warnand)

(MTI/EPA/Julien Warnand)

A milliárdos az uniós vezetés pénzgyűjtési “kísérleteit” is bírálta, melyek szerinte hatástalannak bizonyultak, emellett elenyésző mennyiségű összeget sikerült előteremteni, ha valódi megoldást keresnek.

Soros évente 300 ezer – 500 ezer bevándorlót fogadna be az EU-ba. Állítása szerint a kontinens képes ennyi ember beengedésére, de ehhez évente 30 milliárd eurót kellene elkülöníteni egy migrációs alapra.

Ha az unió nem lesz képes előteremteni ezt az összeget, azt a schengeni övezet bánja majd meg: az övezet először felbomlik, és Európa búcsút mondhat a nyitott határok rendszerének.

Soros az Európai Unió AAA szintű hitelességét mozgósítaná az uniós veszélyhelyzet miatt. Véleménye szerint eddig is bevált lépés volt szükséghelyzet esetén a nemzeti kötvények kibocsátása, de az összesen 60 milliárd eurót tartalmazó Európai Pénzügyi Stabilitási Mechanizmust (EFSF) és fizetésimérleg-támogatási program igénybevételén kívül további forrásokat is keresne.