Minden iskolában biztosítani kell a gyerekek felügyeletét és étkezését

A pedagógusok sztrájkbizottsága elfogadta a kormány javaslatát, hogy a sztrájk ideje alatt minden köznevelési intézménynek biztosítania kell a gyerekfelügyeletet és az étkezést - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) köznevelésért felelős államtitkársága szerdán az MTI-vel.

Palkovics László oktatási államtitkár többórás egyeztetést követően írta alá a pedagógusok sztrájkbizottságának képviselőivel az április 20-i egynapos sztrájk idején nyújtandó elégséges szolgáltatásokról szóló megállapodást.

Ennek értelmében a gyermekek és a szülők érdekeit szem előtt tartva minden diák mehet iskolába és egyéb köznevelési intézménybe április 20-án. “Sztrájkolni mindenkinek van joga, de ahhoz nincs, hogy a gyerekek életét ellehetetlenítse, a kormány ezért tartotta szükségesnek, hogy a felügyeletet és étkeztetést minden iskolában megoldják” – olvasható a közleményben.

Az államtitkárság emlékeztetett: a kormány álláspontja továbbra is az, hogy a gyermekek és a pedagógusok érdekét kizárólag a párbeszéd és a közös munka szolgálja. A sztrájkot hirdető szervezetek a minisztérium többszöri meghívása ellenére nem voltak hajlandóak részt venni a köznevelési kerekasztal munkájában, holott a kerekasztal már bebizonyította, hogy a leghatékonyabb fóruma az egyeztetésnek, és sok ügyben rövid idő alatt eredményt ért el. A minisztérium továbbra is várja a kerekasztalhoz az érintetteket – tették hozzá.

Az Emmi tudatta azt is: azoktól, akik részt vesznek a sztrájkban, levonnak egy napra eső munkabért. Ennek összegét a távolléti díjra vonatkozó szabályok szerint kell meghatározni. Az akcióhoz csatlakozók az intézményben nyilvántartott, aznap rájuk irányadó munkaidő terhére vesznek részt a sztrájkban, pedagógusok esetén a kötött munkaidőre vonatkozó rendelkezések figyelembevételével – írták.