Madagaszkár flóráját is sújtja a makik kihalása

A gyümölcsevő madagaszkári makik eltűnése számos „árva” növényfajt generál, amelyek elsődleges magszóróik nélkül bizonytalan jövővel néznek szembe.

A Föld legegyedülállóbb főemlősei közé tartozó makik sok növény magszóróiként létfontosságú szerepet töltenek be a szigeten, tehát fennmaradásuk fontos az egészséges és változatos erdőségek megőrzéséhez.

Sok fajuk főként gyümölcsökkel táplálkozik, gyakran egész magokat nyelnek le, majd a szülőfától igen nagy távolságban szabadulnak meg tőlük, ezáltal segítik a növények terjeszkedését.

Mivel azonban egyre több fajuk válik kritikusan veszélyeztetetté, a sziget egyedülálló flórája is fenyegetett. Madagaszkár a bolygó egyik legismertebb biodiverzitási gócpontja, számtalan faj csak és kizárólag itt található meg.

Fekete-fehér varik Madagaszkáron. (Fotó: AFP)

Fekete-fehér varik Madagaszkáron. (Fotó: AFP)

A kutatók már korábban is figyelmeztettek az elárvult fákra, de Sarah Federman, a Yale Egyetem kutatója és csapata most elsőként vizsgálta meg a makifajok kihalásának szerepét eme folyamatban. Kiderült, hogy az utóbbi néhány évszázadban mintegy 17 gyümölcsevő makifaj tűnt el, ami harmadával csökkentette magszóró képességüket, vagyis a sziget sok növényfaja elveszítette terjeszkedésének elsődleges eszközét.

A vizsgálathoz a szakemberek kihalt makik fogát és állkapcsát vették szemügyre, hogy feltérképezzék étkezési szokásaikat. Olybá tűnik, hogy nagyméretű növényeket ettek, amelyeknek hasonlóan nagy magvaik voltak: ezeket aztán széles körben szórták szét a szigeten.

A jókora gyümölcs valamikor evolúciós előnyt nyújthatott a legtöbb fának, de mára teherré vált. A nagyobb makifajok kipusztultak, a magvak pedig a csapat eredményei szerint túl nagyok a még élőknek az elfogyasztáshoz.

A nagy testű lemurok eltűnésével néhány növény sorsa már most meg van pecsételve, mások jövője bizonytalan: sokuk fennmaradása teljes egészében a két legnagyobb, még élő fajtól – a fekete-fehér varitól és a vörös varitól – függ. Ezek a fák Federman szerint felölelik a Canarium nemzetséget képviselő és a sziget erdőségeit uraló 33 faj többségét.

Vörös vari Madagaszkáron. (Fotó: AFP)

Vörös vari Madagaszkáron. (Fotó: AFP)

Ez a két lemurfaj a kutatók szerint egyedülálló és pótolhatatlan, ami rossz hír, hiszen a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) adatai szerint mindkét faj az utóbbi harminc évben állományának több mint 80 százalékát veszítette el, ma már kritikusan veszélyeztetett.

Védelmük ennélfogva elsődleges fontosságú és nemcsak biodiverzitásuk megőrzéséért, hanem a fennmaradt madagaszkári erdőségek védelméért is. Federman a még fennmaradt makifajok esetén kipusztulási kaszkádot jósol, mert ez esetben az erdőségeknek és velük együtt minden egyéb állatfaj élőhelyének is lassan nyoma vész.

A kutatásról a Proceedings of the National Academy of Sciences folyóirat számolt be.