Merényletek Párizsban - Egy muszlim nő vezette Abaaoud nyomára a hatóságokat

Egy középkorú muszlim nő látta el kulcsfontosságú információkkal a hatóságokat a novemberi párizsi merényletsorozat kitervelőjének és irányítójának tartott Abdelhamid Abaaoudról, aki november 18-án egy rendőrségi razzia során vesztette életét Párizs elővárosában, Saint-Denis-ben

A The Washington Post című amerikai napilap internetes oldalán vasárnap megjelent interjú szerint a 40-es éveiben járó nő Abaaoud unokatestvérének, a rajtaütésben szintén meghalt 26 éves Hasna Aitboulahcennek a “pótanyja” volt.

Rendőr őrködik a párizsi Eiffel-torony lábánál 2015. november 14-én, miután az előző nap az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges iszlamista szervezet merényletsorozatot hajtott végre a francia fővárosban. (MTI/EPA/Malte Christians)

Rendőr őrködik a párizsi Eiffel-torony lábánál 2015. november 14-én, miután az előző nap az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges iszlamista szervezet merényletsorozatot hajtott végre a francia fővárosban. (MTI/EPA/Malte Christians)

A nő két nappal a november 13-i párizsi támadások után “fogadott lányával” együtt találkozott a bujkáló terroristával, nem sokkal később azonban titokban felhívta a rendőrséget, és információkat szolgáltatott Abaaoudról.

Ő volt az a kulcsfontosságú tanú, akiről Francois Molins párizsi ügyész is beszélt a november 18-i sajtótájékoztatóján, ám eddig nem volt ismert a nyilvánosság előtt, hogy éppen egy muszlim vezette a hatóságokat Abaaoud nyomára.

“Fontos tudnia a világnak, hogy jómagam is muszlim vagyok” – hangsúlyozta a nő, aki ennek a ténynek a közlését megszólalása egyik okának nevezte. “Fontos nekem, hogy az emberek tudják: amit Abaaoud és a többiek csináltak, nem az, amit az iszlám tanít”.

Amikor a nő két nappal a párizsi támadássorozat után találkozott a terroristával, megtudta tőle, hogy Abaaoud az Iszlám Állam többtucatnyi harcosával jött vissza Európába, a kontinensre tartó menekülthullámot kihasználva. Egyik ilyen társát, Mohamed Abrinit múlt pénteken fogták el a belga hatóságok.

A francia ügyészség dokumentumaiból kiderül, hogy az Abaaoudba régóta szerelmes unokatestvér, Aitboulahcen gyerekkorának nagy részét nevelőotthonban, rövid felnőttkorát pedig főleg a kábítószer és az alkohol mámorában töltötte. Az említett tanúnál az utóbbi években élt kisebb-nagyobb megszakításokkal.

“Elment két hétre, majd visszajött egy hónapra, és ezt rendszeresen eljátszotta. Rengeteget drogozott, főleg kokainozott, és túl sokat ivott” – mondta a muszlim nő az amerikai lapnak adott interjúban. Aitboulahcen azonban elbűvölő is tudott lenni a nő beszámolója szerint: segített a házimunkában, és rendkívül hálás volt az őt “örökbe fogadó” családnak.

A lány féktelen élete 2014-ben vett új fordulatot, amikortól kezdve egyre határozottabb nézeteket lehetett tőle hallani a vallásról, és elkezdett nikábot (csak a szemet szabadon hagyó muszlim női ruha) hordani. A nő beszámolója szerint a lány eközben egy Szíriában tartózkodó személlyel rendszeresen kommunikált egy okostelefonos alkalmazáson keresztül. Ez a személy minden bizonnyal Aitboulahcen egyik unokatestvére, Abaaoud lehetett, aki ekkortájt utazott Szíriába. A lány – aki csak készült Szíriába, de végül nem jutott el oda – barátainak időnként arról beszélt: reméli, hogy egyszer majd feleségül veszi a nála két évvel idősebb Abaaoud.

A párizsi merényletek másnapján a lány csak azt kérte pótanyjától, segítsen kivasalni a haját, mert szórakozni akar menni. Azt mondta, neki nem eshet semmi baja, a támadássorozat áldozatai ugyanis “mindannyian hitetlenek” voltak.

Két nappal később, miután pótcsaládjával együtt hazatértek egy saint-denis-i sétáról, Belgiumból hívta Aitboulahcent egy ismeretlen szám. Mint kiderült, unokatestvére, Abaaoud nevében keresték, és a hívó azt mondta neki: “Nem fogok elmagyarázni mindent. Láttad a tévében, hogy mi történt”. Majd a telefonáló hozzátette: Aitboulahcennek segítenie kellene unokatestvérének legfeljebb egy-két napra rejtekhelyet találnia. Az amerikai lapnak nyilatkozó muszlim nő szerint Aitboulahcen a hírre fellelkesült, boldog volt, és azt mondta, reméli, hogy “ez nem csak egy vicc”.

A lány ezután pótanyjával együtt találkozott Abaaouddal, aki azt mondta, ad neki 5 ezer eurót, hogy segítsen rejtekhelyet találni, és vegyen új ruhákat meg cipőt neki meg egy cinkosának, vélhetően a Belgiumból telefonáló ismeretlennek.  A nő elmondása szerint ekkor tudták meg Abaaoudtól, hogy az Iszlám Állam többtucatnyi harcosa tért vissza vele Európába, és a párizsi erőszak semmi ahhoz képest, ami majd következik.

Amikor a következő nap Aitboulahcen egy rövid időre elment otthonról, a pótanyja hívta a francia hatóságok által megadott sürgősségi számot, és még aznap a francia terrorellenes hatóság székhelyére ment részletes beszámolót adni a terroristával való találkozóról. Mikor hazaért, azt mondta a lánynak, hogy vacsorázni és moziban volt.

Abaaoud még szabadlábon volt azon a kedd estén, amikor Aitboulahcen elment otthonról, hogy odaadja unokatestvérének a vásárolt cipőket, ruházatot és 750 eurót.

“Azt mondta nekem, hogy szeret, nagyszerű anyja vagyok, és hogy a mennyországba fogok jutni” – mondta a nő az interjúban, hozzátéve, hogy ez az elköszönés már olyan volt, mint egy végső búcsú. Megkérdezte viszont a lánytól azt is, hogy később, az éjszaka folyamán érte mehetnek-e, így Aitboulahcen megadott neki egy saint-denis-i címet, amelyet a nő később továbbított a rendőrségnek.

A lány a két szökevénnyel este 10-kor érkezett meg abba a saint-denis-i lakásba, amelyet két-három napra béreltek ki. Amikor a rendőrség szerda hajnalban rajtaütött a társaságon, egy női hangot lehetett hallani: “El akarok menni. Kimehetek? Engedjenek ki!”, majd egy robbanás rázta meg a lakást. A hatóságok először azt hitték, a nő felrobbantotta magát, később azonban a helyszíneléskor kiderült, hogy a robbanás után halt meg a lakás beomlása következtében.

Az amerikai lapnak nyilatkozó nő – szavai szerint – férjével együtt felelősnek érzi magát Aitboulahcen haláláért, és – mint mondta – nem érzi magát biztonságban.