Lőrinc Tímea nyerte a Versünnep Fesztivál fődíját

Lőrinc Tímea zentai színésznő nyerte a Versünnep Fesztivál fődíját vasárnap este a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán megrendezett döntőben - tájékoztatták az MTI-t a szervezők.

Idén tizenegyedik alkalommal hirdették meg a Versünnep Fesztivált, amelyre hivatásos előadóművészek, valamint a színművészeti egyetemek és szakirányú felsőoktatási intézmények hallgatói vers- és prózamondás, valamint énekelt vers,
versmegzenésítés kategóriában nevezhettek.

“Aki a verssel találkozik, annak a lelke már biztosan nem veszett el”- mondta el a rendezvényen Kolti Helga, a Versünnep Alapítvány kuratóriumának elnöke, aki arról is beszélt, hogy az elmúlt évek során folyamatosan nőtt az érdeklődők és azok száma, akik a Fesztiválhoz csatlakoztak.

A fesztivál fődíját, Párkányi Raab Péter szobrászművész alkotását, valamint a 300 ezer forintos pénzjutalmat a Huszti Péter Kossuth-díjas színművész és rendező vezette zsűri Lőrinc Tímea szabadkai színésznőnek ítélte oda.

A Versünnep Fesztivál különdíját 50 ezer forintos pénzjutalommal a sepsiszentgyörgyi Albert-Nagy Ákos egyetemi hallgató kapta.

A Nemzeti Színház díját az egyetemista kategóriában Hunyadi Máté, a professzionális előadók közül pedig Ferenczi Attila nyerte el.

A megzenésített vers kategória győztesét, az erdélyi Mácsafej Zenekart a Budapesti Operettszínház díjával jutalmazták. A Magyar Művészeti Akadémia díját Básti Andrea kapta, a békéscsabai Jókai Színház díját pedig Simon Panna és Czigány Judit. Lázár Balázs a Magyar Írószövetség díját vehette át.

A Bánffy György Kulturális Szalon díját Orosz Csenge és Varga Kinga kapta.

Lőrinc Tímea és Ferenczi Attila pedig az estén az RS9 Színház díját is elnyerte.

A kép illusztráció. MTI Fotó: Balogh Zoltán

A kép illusztráció. MTI Fotó: Balogh Zoltán

A Széphalom Könyvműhely nagy értékű könyvcsomaggal jutalmazta Bácskai Jánost, Bálint Ádámot, Czigány Juditot, Fülöp Tamást, Gaál Attila Csabát, Kisfaludy Zsófiát, L’Aurát, Ruttkay Laurát, Simon Pannát és Varga Kingát.

A közönségdíjat, Rádóczy-Gyarmathy Gábor Garabonciás című egyedi színezett rézkarcát Bácskai János nyerte el – ismertette a szervezők közleménye.

A Fesztivál alkalmával megemlékeztek Tóth Árpád születésének 130., Pilinszky János születésének 95., halálának 35., valamint Babits Mihály halálának 75. évfordulójáról. A versenyzőknek a minden évben kötelező kortárs alkotás mellett az ő műveikből is választaniuk kellett, továbbá egy 1956-os témájú költeménnyel is készültek.

Az idei versenyre összesen 72 nevezés érkezett a magyarországi mellett határon túli – romániai, szerbiai, szlovákiai és ukrajnai – településekről is. 44 előadó a vers- és prózamondás, míg 28 nevező a megzenésített vers kategóriában indult. Az elődöntőket március folyamán tartották a Budapesti Operettszínházban, a Kaposvári Egyetemen, valamint a marosvásárhelyi Nemzeti Színházban.