Nógrádi: kiváló, de kivitelezhetetlen Merkel ötlete

Recep Tayyip Erdogan teljhatalmat szeretne, mert az abszolút többséggel nem tudja elérni stratégiai céljait. Ahhoz, hogy az államfői jogköröket megváltoztassák, kétharmados többségre van szüksége a parlamentben. A török államfő hisz abban, őt teremtette a Jóisten/Allah arra, hogy Törökországból egyszemélyi diktatúrát, egy elnöki rendszert csináljon – jelentette ki Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az M1 Ma reggel című műsorában.

Ez olyan üzeneteket sugall, ami Európából nézve rendkívül fura. A brüsszeli csúcs kapcsán azt mondta, reméli, hogy a miniszterelnöke (Ahmet Davutoglu) sok pénzzel tér vissza.

Az ígért 3 milliárd euróból azonban mindössze 100 millió eurót kapott meg, ez az összeg 3 százaléka. Eddig azonban Törökország sem tett túl sokat, noha „két perc alatt meg tudnák akadályozni” a migránsok áramlását – tette hozzá a szakértő.

Törökországban egyébként – utalt a hétvégi robbantásra – ugyanazt a káoszt látni, mint Belgiumban. A lakosságot nem lehet felkészíteni arra, egy robbantásra hogyan reagáljon. Elvileg rendkívül egyszerű, a gyakorlatban szörnyű nehéz – jegyezte meg.

Bármikor robbantás van, azért Törökországban a kurd pártot, a PKK-t teszik felelősség függetlenül attól, közük van-e hozzá vagy nincs. A török államfő egyébként olyan szabályokat hozott, miszerint a parlamentbe csak 10 százalék feletti pártok kerülhetnek be, a kurdok azonban ezt az akadályt megugrották. A török belpolitika tehát egy rendkívül érdekes mozgásban van, amit ma még Erdogan irányít – fejtette ki.

„Kivitelezhetetlen Merkel ötlete”

Annak kapcsán, hogy Angela Merkel német kancellár szerint olyan egyezségeket kellene kötni az észak-afrikai országokkal, mint Törökországgal, Nógrádi György elmondta: a líbiai egységkormánynak nincs megfelelő hatalma, eddig többször felbomlott, a több százezer átkelésre váró migránssal szemben rendkívül komoly katonai erő kellene, ilyen pedig nincs. Az ötlet kiváló, csak kivitelezhetetlen – szögezte le.

Angela Merkel német kancellár. Fotó: EPA/Jens Wolf

Angela Merkel német kancellár. Fotó: EPA/Jens Wolf

A CDU-SPD népszerűsége zuhan. Jelenleg a kormánykoalíciónak többsége sincs Németországban, mert a lakosság elfordult tőlük.

Egyetlen mutató tekintetében ment Merkel feljebb, ezt közli állandóan a német közszolgálati televízió, a valóságban a kancellár népszerűsége jön le.

Kérdés, hogy Merkel elindul-e még egyszer, és ha igen, milyen eredményt ér el, mert az elmúlt két évben a migránskérdésben nyújtott teljesítménye katasztrofális – hangoztatta a szakértő.

Beszélt arról is, hogy az Egyesült Államok B52-es nehézbombázókat vet be az Iszlám Állam ellen. Nógrádi György emlékeztetett arra, Barack Obama amerikai elnök azt ígérte, hátralévő (elnöki) hónapjaiban megszünteti az Iszlám Államot.

A precíziós bombákkal óriási károkat lehet okozni, Rakkában pedig olyan alagútrendszer van, amelyet hagyományos bombákkal nem lehet támadni.

Ezzel szerinte újra vissza lehet szorítani az iszlám Államot, de a megsemmisítéséhez szárazföldi erő kell. Nem tudni, hogy a háttérben milyen megállapodás született az amerikaiak, az oroszok, az irakiak és a szíriaiak között.

Meglátjuk, hogy a precíziós fegyverekkel képesek lesznek-e stratégiai áttörésre – mondta a biztonságpolitikai szakértő.