Ma van a Versünnep Fesztivál döntője

Ma van a Versünnep Fesztivál döntője, a zsűri döntése alapján tizennyolc előadás versenyezhet este a Nemzeti Színház Gobbi Hilda színpadán.

Prózai kategóriában hat hivatásos művész és hat művészeti egyetemista mutathatja meg tudását, míg a megzenésített költemények kategóriában három hivatásos előadó, egy egyetemi hallgató és két zenekar versenghet a díjakért.

A magyarországi indulók mellett a döntőben beregszászi, szabadkai, háromszéki, marosvásárhelyi és sepsiszentgyörgyi versenyzők is szerepelnek.

Érdeklődők a 10. Jubileumi Versünnep Fesztivál megnyitóján a költészet napján, 2015. április 11-én a Nemzeti Színház hajóorrban. MTI Fotó: Marjai János

Érdeklődők a 10. Jubileumi Versünnep Fesztivál megnyitóján a költészet napján, 2015. április 11-én a Nemzeti Színház hajóorrban.
MTI Fotó: Marjai János

Az idei versenyre összesen 72 nevezés érkezett a magyarországi mellett határon túli, romániai, szerbiai, szlovákiai és ukrajnai településekről is. 44 előadó a vers- és prózamondás, míg 28 nevező a megzenésített vers kategóriában indult.

Az elődöntőket márciusban tartották a Budapesti Operettszínházban, a Kaposvári Egyetemen és a marosvásárhelyi Nemzeti Színházban.

A 2016. évi Versünnep Fesztivál zsűrijének elnöke Huszti Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész-rendező tagja Császár Angela Jászai Mari-díjas színművész, Tolcsvay László Erkel Ferenc-díjas zeneszerző és előadóművész, Müller Péter Sziámi költő-énekes, Keresztes Attila, a marosvásárhelyi Nemzeti Színház művészeti igazgatója és Rubold Ödön színművész.

A döntőben külön díjazzák az egyes kategóriák legjobbjait, valamint kiosztják a nézők szavazatai alapján odaítélt közönségdíjat is. A verseny abszolút győztese a fesztivál Párkányi Raab Péter szobrászművész által készített fődíját veheti át. Emellett számos díjat adnak át a rendezvényt szervezők és támogatók.

Az idei Versünnep Fesztiválra az előadók egy kortárs és egy 1956-os témájú, valamint egy klasszikus, a 130 évvel ezelőtt született Tóth Árpád, a 95. évvel ezelőtt született és 35. évvel ezelőtt elhunyt Pilinszky János vagy a 75. évvel ezelőtt elhunyt Babits Mihály egy-egy költeményével nevezhettek.