Vona írt előszót egy Evola-könyhöz

A 888.hu beszámolója szerint a Jobbik elnöke írta még 2012-ben annak a könyvnek az előszavát, amely az egyesek által antiszemita gondolkodónak tartott olasz Julius Evola válogatott szövegeit tartalmazza. A cikk emlékeztet, hogy Vona Gábor Evolát a „huszadik század legnagyobb gondolkozóinak egyikeként" jellemzi.

A 888.hu szerint a Jobboldali fiatalok kézikönyve részletes betekintést nyújt – ahogy fogalmaznak – egy olasz antiszemita gondolkodó, Julius Evola világába. A kötet magyar kiadásának előszavát Vona Gábor, a Jobbik elnöke írta még 2012-ben.

A cikk szerint az Evola-szövegeket tartalmazó könyv a Mein Kampf-ot például a „legmegújítóbb erő lendületének a magjaként” értékeli.

A válogatott írásokat tartalmazó kötet arról is értekezik – írja a 888.hu -, hogy a szélsőjobbtól jobbra lenni, ez jelentené az igazi jobboldaliságot, és ebbe bőven belefér az erőszak vagy a „felülről érkező forradalom” kirobbantása. Ehhez szembe kell fordulni a polgársággal és a kapitalizmussal.

A cikk – idézve a könyvet – azzal folytatódik, hogy “ennek eltiprásához igazoltak a radikális kiigazító akciók”. Ez pedig a portál szerint vallásos köntösbe bújtatott fizikai hadviselés támogatását jelentené, egyfajta nyílt dzsihád hirdetését.

A 888. hu úgy fogalmaz: az erőszakkultuszt hirdető antiszemita biblia előszavát a cukiságkampányt levezénylő, néppártosodó Jobbik-elnök, Vona Gábor jegyzi, aki Evolát a „huszadik század legnagyobb gondolkozóinak egyikeként” jellemzi.

A könyvet egyébként a Jobbik ifjúsági tagozatának honlapja is azzal reklámozza, hogy az előszavát Vona Gábor írta.

A kötetet a Kvintesszencia Kiadó adta ki, amelynek alapítója az a Baranyi Tibor Imre, aki – mint ahogy az Alfahír 2013-as cikkében írja – szellemi és eszmei kérdésekben Vona Gábor egyik elnöki főtanácsadója.