Földi: Európában egészen más stratégiát kellene követni

Békeidőben a hivatalok csak az információt védik. Azokat, akik hozzáférhetnek bizalmas iratokhoz, megnézik, de a szervizszolgálatot kevésbé. Ilyenkor az objektumvédelem nem fontos. Egy háborús helyzetben azonban magát az objektumot is védjük. Brüsszel azonban ma azt gondolja, hogy nem háborúban áll, hanem békében – jelentette ki Földi László biztonságpolitikai szakértő az M1 Ma reggel című műsorában annak kapcsán, hogy kiderült, a brüsszeli támadók közül az egyik évekkel korábban takarítóként dolgozott az Európai Parlamentben.

Hozzátette: ma Európában másfél millió olyan ember van, akiről nem tudjuk, kicsoda. Úgy érkeztek Európába, hogy sem útlevelük, sem más okmányuk nincs. Őket azért hívták ide, hogy munkát vállaljanak, hiszen például Németországban munkaerőhiány van, és ezért emelkedtek fel a sorompók. De hogyan tudjuk ezt ellenőrizni. Ma már Európában az a logika, miszerint béke van, elmúlt – szögezte le.

Nem csak az információhoz nem szabad odaengedni az embert. Mi van, ha azok a bevándorlók, akik másodszándékkal jöttek, például a muszlim katonák, megpróbálnak elhelyezkedni? Megismerhetik a körülményeket és pozícióba kerülhetnek mondjuk egy repülőtér alkalmazottjaként. Onnantól kezdve egyenes az út, hogy a helyismeret birtokában végre tudjanak hajtani mindent – magyarázta.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a szabotázs nem csak a robbantást jelentheti. Tönkretehetnek egy modern gépsort, selejtet gyárthatnak, információkat szivárogtatnak ki. Ezek természetesen nem egyenértékűek egy robbantással, de hosszú távon még nagyobb károkat lehet velük okozni.

Európában egészen más stratégiát kellene követni. Van egy ellenség, amely támad, és van egy kontinens, mely nem védekezik. Nem az a baj, hogy valaki egy objektumba, hanem az, hogy magába az Európai Unióba is be tud jutni tulajdonképp ellenőrzés nélkül. Ráadásul az illegálisan érkezetteket befogadjuk, ellátjuk szállással, de nekik ez nem tetszik, így lefekszenek az autópályán az úttestre, és a rendőr nem őket távolítja el, hanem leállítja a forgalmat. Innentől kezdve ki védi az 500 millió európai polgár érdekét? – tette fel a kérdést.

Az európai politika ma is olyan megoldások irányába megy, melyeknek semmi köze a lényeghez. Teljesen mindegy, hogy kvótákról beszélünk, vagy új megoldásokról a migrációt tekintve. Ez a folyamat nem migráció, hanem invázió. Ezért nem vitatkozni kellene és mindenféle szlogeneket hangoztatni, hanem világossá tenni, hogy a védelem az egyetlen kiút ebből a problémából – érvelt a szakértő.

Azok, akiket tudunk ellenőrizni, az itt élő másod-, harmadgenerációs muszlim fiatalok is problémát jelentenek, hiszen radikalizálódtak, az Iszlám Állam kiképezte egy részüket, helyismerettel rendelkezve, identitással felvértezve tudnak végrehajtani szabotázsokat, ahogy ezt Párizsban és Brüsszelben is láthattuk – jegyezte meg.

Kérdésre válaszolva azt mondta: teret nyer a rasszizmus, és ez igen messzire vezethet. Egy cégvezető megnézi majd, milyen bőrszíne van a hozzá jelentkezőnek, és ha nem tetszik neki, nem veszi föl. Úgynevezett radikális európai erők jelennek majd meg, melyek tagadják a másságot. Ők ma már legszívesebben a fegyverhez is nyúlnának, hogy megoldják a problémát, noha ez az állam dolga. Ha efelé megyünk ebben a zűrzavarban, káoszban, akkor sajnos ez lesz a megoldás – fogalmazott Földi László.