Járványszerűen terjed a cukorbetegség

Több mint 420 millió cukorbeteg él a világon. A diabétesz a szerényebb jövedelmű országokban terjed a leginkább.

Világszerte megugrott a cukorbetegek száma az elmúlt 35 évben – derült ki egy most publikált brit tanulmányból. Míg 1980-ban 108 millióan éltek vele, 2014-re már 422 millió embert érintett a betegség – emelte ki a kutatást vezető Majid Ezzati, a londoni Imperial College professzora.

Az április 7-i egészségügyi világnap kapcsán kiadott jelentés a világ minden tájáról begyűjtött, 4,4 millió ember érintő 751 felmérés adatait rendszerezte.

„A cukorbetegek aránya gyorsan emelkedik Kínában, Indiában és más, alacsonyabb jövedelmű országokban. Ha a trend folytatódik, biztosan nem érjük el a diabétesz visszaszorítására tett ENSZ-célkitűzéseket 2025-re” – fogalmazott Majid Ezzat.

A nemek aránya is megfordult; a 80-as években még több nő volt cukorbeteg, ma már kis különbséggel, de egyértelműen a férfiaknál diagnosztizálják sűrűbben a betegséget.

Vércukorszintmérés (Fotó: MTI Fotó: Beliczay László )

Vércukorszintmérés (Fotó: MTI Fotó: Beliczay László )

A kutatók nem tettek különbséget 1-es és 2-es típusú cukorbetegség között, de mivel a felnőttkori diabéteszek 85-95 százaléka 2-es típusú, ezért ennek a kockázatelemzésével foglalkoztak behatóbban.

„A 2-es cukorbetegség első számú rizikófaktora a túlsúly, de a rohamosan terjedő elhízással szemben eddig alulmaradtunk. Fontos lenne elérni a veszélyeztetett embereket, mivel megfelelő diétával és életmódváltással a betegség kialakulása megakadályozható vagy késleltethető” – fejtette ki a professzor.

A diabétesz Észak-Európában a legritkább, de Svájc, Ausztria, Belgium és Hollandia is jól áll. Ezeken a helyeken a nőknél 4 százalék, míg a férfiaknál 6 százalék alatti a cukorbetegek aránya.

A legrosszabb helyzetet Polinéziából és Mikronéziából jelentették, ahol nemtől függetlenül az emberek ötöde érintett. A negatív csúcsot Amerikai Szamoa tartja, itt a lakosság közel harmada cukorbeteg.

A betegség a csendes-óceáni szigeteken, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában terjedt a leggyorsabban. A felnőtt cukorbetegek több mint fele öt országban élt 2014-ben, ezek: Kína, India, USA, Brazília és Indonézia.

A cukorbetegek száma alapján állított lista élmezőnyét Pakisztán, Mexikó és Egyiptom egészíti ki. A Föld lakossága 4,5 milliárdról 6,5 milliárdra nőtt a vizsgált időszakban, de a betegség terjedése így is jelentős.

A Magyar Diabetes Társaság honlapján elérhető adat szerint hazánkban a cukorbetegek száma meghaladja a 600 ezret.

A The Lancet brit orvosi szaklapban megjelent jelentés eredményeit kommentálva több egészségügyi szervezet, köztük az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közös nyilatkozatot adott ki, melyben a lakosság állapotfelmérését és a prevenciós munka támogatását sürgették.