Programozott baktériumok lehetnek a jövő csodaszerei

A rákgyógyászattól az építészetig az élet minden területén bevethetőek lesznek a közeljövőben az „átprogramozott baktériumok”. Sejtmagjukba átszerkesztett DNS-t ültetnek.

A számítógépeken használt gépi kódhoz hasonló új programnyelvet alkottak amerikai kutatók, segítségével élő sejteken belül írhatnak majd biológiai ciklusokat.

Az elérhető utasítások egyelőre igen egyszerűek, de a későbbi, fejlettebb változatokkal akár sejteket is átprogramozhatunk majd például rákos sejtek felkutatására és megsemmisítésére.

A lehetőségek korlátlanok. Laktózérzékeny emberek kaphatnának olyan baktériumokat, amik segítenének nekik megemészteni a tejet. Növényeket vértezhetnénk fel másféle egysejtűekkel, hogy megvédhessék magukat a kártevőkkel szemben, minden külső beavatkozás nélkül.

Atlanta, 2013. január 29. Natasha DeLeon-Rodriguez, a Georgia Műszaki Egyetem végzős hallgatója felmutat egy lemezt, amelyen a troposzféra középső és felső rétegéből vett baktériumtenyészet látható a Georgia Műszaki Egyetem egyik laboratóriumában Atlantában 2013. január 10-én.  (MTI/Georgia Műszaki Egyetem/Gary Meek)

Baktériumtenyészet a Georgia Műszaki Egyetem laboratóriumában, illusztráció (MTI/Georgia Műszaki Egyetem/Gary Meek)

„Szöveg alapú nyelvet fogunk használni, csakúgy, mint az informatikában. Mikor ezt lefordítjuk, DNS-szekvencia jön létre, ami egy sejt magjába ültetve lép majd működésbe” – idézi Christopher Voigt professzort (Massachusettsi Műszaki Egyetem) a Discovery híroldala.

Voigt és munkatársai a bostoni egyetemen már olyan biológiai rendszereket is létrehoztak, amelyek képesek mérni a fényt, hőmérsékletet, kémhatást, és más környezeti feltételeket, mint például az oxigén- vagy a glükózszintet.

Egyik ilyen mesterséges DNS-részletük egy hét logikai kaput és 12 ezer bázispárt tartalmazó, úgynevezett biológiai áramkör.

Christopher Voigt szerint a most megalkotott programnyelv lehet a sejtprogramozás standardja, amit ezentúl a világ minden táján használhatnak. A kutató hamarosan az interneten is megosztja az utasítások rendszerét, hogy azt bárki szabadon tanulmányozhassa.

A tudósok képzelete máris szabadon szárnyal. Programozott baktériumokkal nemcsak rákot gyógyítanának, de adatot tárolnának, veszélyes hulladékot semlegesítenének, sőt, még az építészek szeme is felcsillant: ők az adott feladathoz illő anyagokat gyártatnának le a mikrobákkal.