Így reagáltak a pártok az offshore-botrányra

A Süddeutsche Zeitung német lapnak több százezer offshore cég titkos adatát szivárogtatta ki egy titkos forrás a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodától, amely névtelen offshore vállalatokat ad el az ügyfelei számára a világ számos részén.

LMP: offshore cégeken keresztül rabolta ki az országot a politikai elit

Az LMP szerint a magyar politikai elit az elmúlt huszonöt évben offshore cégeken keresztül rabolta ki az országot, és tett zsebre a magyar államadósság két és félszeresének megfelelő összeget.

Ezt Schiffer András társelnök-frakcióvezető nyilatkozta újságíróknak hétfőn, egy más témában tartott sajtótájékoztatóján azzal kapcsolatban, hogy sajtóhírek szerint egy panamai ügyvédi irodától kikerült iratok szerint egy korábbi fideszes képviselő is kapcsolatba hozható offshore-cégekkel.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A politikus úgy fogalmazott: számára az jelentett meglepetést, hogy csak egy magyar politikus neve merült fel. Hangsúlyozta ugyanakkor: nem pusztán a magyar, hanem a globális politikai elit is érintett a kérdésben, akik viszont ezer szálon fonódnak a globális nagyvállalatokhoz.

Kijelentette: ezért kell megállítani ezen multik “nyomulását”, a szabadkereskedelmi egyezményről zajló tárgyalásokat.

Az Eximbank hitelkihelyezését bírálva azt mondta: a pénzintézet szerinte teljesen törvénytelenül működik.

Az ország versenyképességét erősítő befektetésekhez kellene hitelt biztosítania, ezt azonban aligha szolgálja például Andrew G. Vajna érdekeltsége. Az LMP ezért azt követeli, hogy a törvényben létrehozott bankok – a Jegybank, az MFB vagy az Eximbank – ne bújhassanak a banktitok mögé akkor, amikor az emberek pénzét szivattyúzza ki a fideszes elit.

Jobbik: aki képviselőként offshore cég tulajdonosa, veszítse el mandátumát!

A Jobbik azt javasolja a parlamentnek, hogy veszítse el mandátumát az a képviselő, aki offshore hátterű céget birtokol.

Szilágyi György, a párt országgyűlési képviselője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján ezt azzal indokolta: ezen képviselők méltatlanná válnak tisztségükre. Jelezte azt is, hogy párttársaival nyilatkozatot írnak alá arról, hogy nem birtokolnak ilyen céget és az ív aláírására kérnek minden parlamenti képviselőt.

Az ellenzéki politikus a kormányfő korábbi, offshore-ellenes mondatait idézve úgy értékelt: a korrupció nőtt Magyarországon, s ennek egyik eszköze az, hogy offshore hátterű cégeken keresztül tüntetnek el pénzeket és bújnak ki az adóhatóság ellenőrzése alól.

Erre bizonyítékként nevezte meg Horváth Zsolt volt fideszes országgyűlési képviselő két cégét, amelyek szerinte fejlesztési pénzek eltüntetésére jöttek létre.

A jobbikos képviselő bírálta, hogy noha számos írásbeli kérdésükben nevesítettek szerintük átláthatatlanul működő, 10 milliárd forintos támogatásokat kapó gazdálkodó szervezeteket, érdemi válaszokat nem kaptak.

Beszámolt arról is, hétfőn “A korrupció ötven árnyalata” címmel intéznek kérdéssorozatot a kormányhoz az Országgyűlésben.

Szilágyi Györgyöt kérdezték arról, hogy nyilatkozatukban miért csak a jelen idejű birtoklás szerepel, s az miért nem, hogy korábban volt-e ilyen cége valakinek. Azt felelte: nehéz lenne bizonyítani, ha valaki korábban offshore céget birtokolt, de ma már nem, ugyanakkor megfontolják a felvetést.

MLP: a Fidesz képmutató politikát folytat az offshore cégek ügyében

A Magyar Liberális Párt elnökének véleménye szerint a Fidesz megbocsáthatatlan módon képmutató politikát folytat az offshore cégek ügyében, mert mást mondanak és másként cselekszenek kormányon, mint amit mondtak és amilyen látszatot keltettek ellenzékben.

Fodor Gábor hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján feltette a kérdést, hogy a Fidesz “az offshore-lovagok szálláshelycsinálója” lett-e. Hangsúlyozta, hogy a Fidesz vezetői ellenzékben folyamatosan ezzel vádolták az akkori kormányzatot, Orbán Viktor pedig 2010-ben azt ígérte, hogy háborút indít az “offshore-lovagok” ellen. De úgy tűnik, hogy ez a háború eldőlt, vagy legalábbis a miniszterelnök elveszítette a csatát – mondta a független képviselő.

MTI Fotó: Kallos Bea

Kijelentette: Andy Vajna, “a kaszinók császára” offshore cégekre alapozva építette fel azt a hálózatát, amelyik speciális előjogokat élvez a szektorban, az Eximbank pedig több milliárd forintos hitelt biztosít neki a TV2 “államosításához”, a pénz pedig offshore céghez folyik.

Rogán Antal és Habony Árpád – folytatta – “olyan vállalkozások környékén tűnik fel”, amelyik a letelepedési kötvények révén hasznot húz a gazdasági bevándorlókból “és bizony offshore cégek vannak a háttérben”.

Fodor Gábor hozzátette: a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank egy offshore cégtől vásárolja meg az Eiffel Palace-t és kiderült, hogy magyarok, köztük Horváth Zsolt volt fideszes országgyűlési képviselő is érintettek lehetnek a panamai offshore-botrányban.