Zombigépekkel támadhatták meg a kormányzati informatikai rendszert

Ormós Zoltán internetes szakértő szerint propagandacélokat szolgálhat a kormányzati informatikai hálózat elleni támadás.

Ormós Zoltán az M1 aktuális csatorna vasárnap délelőtti műsorfolyamában azt mondta: az ilyen típusú túlterheléses támadással komoly eredményt nem lehet elérni. A támadók nem tudnak például adatokat megszerezni. Annyit érnek el, hogy a támadott szerver “lehasal”.

Közlése szerint a túlterheléses támadás egy nagyon egyszerű módszer. Olyan, mintha több mint 60 ezer felhasználó próbálná használni a kormányzati rendszert, s ezzel elérhetetlenné teszik az érintett oldalakat.

Hozzátette: a támadók jellemzően nem saját, hanem olyan “zombi” számítógépeket használnak fel, amelyekhez már korábban hozzá tudtak férni. Ezek lehetnek intézményi vagy magángépek is, amelyek tulajdonosai nem is tudnak arról, hogy az ő hálózatukról támadják a kormányzati informatikai rendszert.

Visszaverték a támadásokat 

A Belügyminisztérium szombat délután közölte az MTI-vel, hogy 24 óra alatt több hullámban, ezres nagyságrendben támadás érte külföldi szerverekről a kormányzati informatikai hálózatot.

A BM ugyanakkor jelezte: a támadásokat sikerült elhárítani. A támadások a kormányzati informatikai hálózat nyilvános pontjainak kihasználásával, így például a kormányzati weboldalon és az akadémiai hálózaton keresztül történtek – írták.

Nem tudják, kik a támadók  

Az M1-en elhangzott, hogy egyetlen nap alatt mintegy 62 ezer támadás érte a kormányzati informatikai hálózatot.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában azt mondta: nagyfokú szervezettségre utal a magyar kormányzati rendszereket érő informatikai támadás. Ugyanakkor hozzátette: a kormányzati adatbázisoknak fejlett informatikai védelmi rendszerük van.

A főtanácsadó szombat este azt mondta: egyelőre nem tudni, ki áll a támadás hátterében. Ormos Zoltán ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy az informatika világában mindenre van esély. Arra is, hogy minden titokban marad, arra is, hogy kiderül, ki támadott, ám arra is, hogy olyan elkövetőre derül fény, akit a támadók szeretnének. Óvatosan kell kezelni ezért az információkat – húzta alá.