Ki és miért támadja a kormányzati informatikai rendszert?

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet adatai szerint több mint 60 ezer IP-címről estek neki a hálózatnak. A támadók a kormany.hu oldalt és a Magyar Tudományos Akadémia honlapját vették célba.

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet adatai szerint több mint 60 ezer IP-címről támadják a kormányzati hálózatot. A támadók a kormany.hu oldalt és a Magyar Tudományos Akadémia honlapját vették célba. A tömegességéből ítélve az lehetett a támadás célja, hogy „lehasaltassák, leültessék” a szervereket, hogy ne lehessen elérni a kormany.hu weboldalt vagy az akadémia oldalait. Ez egy egyszerű, de hatásos támadás tud lenni – mondta Ormós Zoltán internetes szakjogász.

„Mivel kiemelt weboldalak szerverét támadták így gyorsan tudták ezeket a számítógépeket listázni és ezeket blokkolni, kizárni a folyamatos támadásokból” – emelte ki a szakjogász.

Ormós Zoltán szerint elképzelhető, hogy soha nem derül ki, kik állnak a hackertámadások mögött. „Az is lehet, hogy Magyarországról jöttek a támadások, mert ilyenkor úgynevezett zombi gépeket, azaz a saját uralmuk alá hajtott más számítógépeket használnak, így nem feltétlenül saját gépről jönnek a támadások” – magyarázta az internetes szakjogász.

Bakondi: nagyfokú szervezettségre utal az informatikai támadás

Nagyfokú szervezettségre utal a magyar kormányzati rendszereket érő informatikai támadás – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában. Bakondi György azt közölte, nem tudni ki áll a támadás hátterében.

A belbiztonsági főtanácsadó ugyanakkor hozzátette: a kormányzati adatbázisoknak fejlett informatikai védelmi rendszerük van.

Bakondi György azt is mondta: a magyar kormányzati informatikai gerinchálózatot érő úgynevezett túlterheléses támadás jelenleg is tart.

2015-ben a támadók legtöbbször az IÁ hívei voltak

A hackerek 2015-ben több mint 100 állami, vagy önkormányzati weboldalt támadtak meg, 30 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A betörési kísérletek éppen akkor sokasodtak meg, amikor Magyarország bejelentette, hogy lezárja a határait az illegális bevándorlók előtt. A támadók legtöbbször az Iszlám Állam hívei voltak.

Kapcsolódó tartalom