Az autizmus világnapja - az önálló élet reménye

Az ENSZ 2007-ben nyilvánította április 2-át az autizmus világnapjává, azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet az autizmusra és az autizmus spektrum zavarra, amely tízmilliókat érint világszerte.

A szakmai szervezetek becslése szerint ma Magyarországon 100 ezer, a világon több tízmillió ember él autizmussal, azzal a széles spektrumú, változatos formában jelentkező fejlődési zavarral, amelynek következtében a társas viselkedés, a kommunikációs készségek és a gondolkodás fejlődése sérül.

Az autizmus kezelése éppen ezért számít nehéznek. A súlyosan halmozottan fogyatékostól kezdve a magas intelligenciával rendelkezőn át a kevésbé markáns tünetekkel rendelkezőig bármilyen képességprofillal élhetnek autista személyek, ezért mindenkinek másra van szüksége – mondta Kővári Edit, az Autisták Országos Szövetségének elnöke a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Egy halmozottan sérült, autisztikus tünetekkel élő kislány játszik az édesanyjával otthonukban, Karancskesziben. MTI Fotó: Komka Péter

Egy halmozottan sérült, autisztikus tünetekkel élő kislány játszik az édesanyjával otthonukban, Karancskesziben. MTI Fotó: Komka Péter

Valaki dolgozni szeretne, mert megközelítőleg önálló életet tud élni kevés segítséggel, másoknak viszont intézményi ellátásra van szüksége. Eltérő az is, hogy a családokat hogyan lehetne segíteni, illetve hogy a munkaerőpiacot miként kellene megsegíteni. A legfontosabb azonban mindig a szaktudás, hiszen csak megfelelő háttértudással lehet a különböző problémákat kezelni – magyarázta.

Hozzátette, egy család akkor tud teljes életet élni, ha a gyermeknek is hasznosan telnek a mindennapjai. Vagyis az óvodában és az iskolában ugyanúgy jelen tud lenni, mint a nem autista gyermekek. A szülő napközben dolgozhat, a délutánokat pedig közösen tudják eltölteni.


Az autizmus világnapja

Van még hová fejlődni 

Nyitrai Imre szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár szerint az autizmussal kapcsolatos leginkább fejlesztendő terület a foglalkoztatás és a munkára való felkészítés. Az autista személy manapság is eljut bizonyos foglalkozási körökbe, de ez még kevés.

Magasabb fokú integrációra van szükség, ezért közel 10 milliárd forintos uniós támogatással indul program az alternatív munkaerőpiaci szolgáltatások kibővítésére, hogy a munkahelyeken még inkább figyelembe vegyék az egyéni sajátosságokat.

Kővári Edit szerint nagyon sok minden fejlődik az autizmus területén, ám szükség lenne arra is, hogy valaki összefogja az eredményeket, és a felhalmozott tudást egyben juttassa el a családokhoz.

Az Autisták Országos Szövetségének elnöke szombaton, az M1 adásában szólt arról is, hogy a szövetség nagy munkát fektet a társadalmi szemléletformálásba, a családokat információkkal látják el, jogi segítséget nyújtanak, szülői tréningeket tartanak. Hozzátette: fontos a döntéshozók felé megnyilvánuló lobbitevékenységük is.

Programok országszerte

A magyarországi programokat szervező Autisták Országos Szövetsége felhívására országszerte számos városban tartanak sétát és előadásokat, programokat az autizmusról, valamint úgynevezett éttermi érzékenyítő akciót is szerveztek.

Az AutSense (autizmus-szenzitív) Éttermek kampányhoz csatlakozott vendéglátóhelyek vállalták, hogy étlapjukat a szervezet olyan vizuális segítséggel gazdagítsa, amely “akadálymentes szolgáltatást” biztosít az autisták számára. Ezzel a vendégek megtapasztalhatják a fejlődési zavarral születettek speciális szükségleteit.

Budapesten megrendezik a Magyar Tudományos Akadémiától a Március 15. térig tartó, már hagyományos sétát, az Uránia Nemzeti Filmszínházban pedig filmvetítést tartanak. Az érdeklődők láthatják az egy autista kislány és szülei mindennapjairól szóló, Maria és én című spanyol dokumentumfilmet, és az Asperger-szindrómás, tízéves Mika történetét bemutató, Ló az erkélyen című osztrák családi filmet.

A Madách téren délután Nők kékben címmel autista gyermekeket nevelő családokról készült fotókból nyílik szabadtéri kiállítás, amelyen Komka Péter, az MTI/MTVA fotóriporterének lencséjén keresztül elevenedik meg négy, autista gyermeket nevelő édesanya és egy fiatal autista lány élete.

A Ragyogjon Kéken (Light It Up Blue) globális kampányhoz csatlakozva idén a Gellért-hegyi Szabadság-szobor és az Uránia Nemzeti Filmszínház kap kék díszkivilágítást, olyan emblematikus épületekhez hasonlóan, mint a londoni Big Ben vagy a New York-i Empire State Building.