Migrációkutató: Van utánpótlása az emberáradatnak

Egyre több migráns érkezik a magyar-szerb határhoz, és a kerítésen keresztül próbálnak bejutni Európába. Csak a hétfői napon 255 migráns jött, ami az eddigi legnagyobb szám idén. Érdekes, hogy nemcsak Szíriából jönnek, sőt, egyre kevesebben érkeznek háborús zónából. Ezek között az emberek között olyan is volt, aki Haitiről indult el.

A számokból az látszik, hogy van utánpótlása az emberáradatnak. Mivel nincs teljesen hermetikusan záró határvédelem – se a macedónoknál, se a szerbeknél, se a magyar határnál -, így arányosan nekünk is jut majd valamennyi az embertömegből – mondta Horváth Dániel, a Migrációkutató Intézet vezető elemzője az M1 Ma reggel című műsorában.

A Görögországban feltorlódó több mint 50 ezer ember és az éppen úton lévők egy ideig nem mehetnek még haza, hisz nem véletlenül jöttek el onnan – folytatta. Egy köztes megoldás, mint például Törökország, sem reális alternatíva számukra, mert valaki több évet lehúzott már török táborokban, de semmilyen lehetőséget nem kapott, és nem látta a boldogulás lehetőségét. Ezért inkább megpróbálnak valahogyan eljutni Észak-, és Nyugat-Európába, „aztán majd lesz valami”. Mivel már vannak olyan hontárásaik, akiknek ez sikerült, így ez az apró reménysugár élteti őket – magyarázta.

Horváth Dániel szerint fel kell készülni arra is, hogyan lassan a klímamenekültek is elindulnak Európa felé. Többször felvetődött már, hogy a szír konfliktus hátterében is meghúzódik az a tény, hogy a mezőgazdaság évek óta romokban van, és az elsivatagosodás egyértelmű veszélye bebizonyosodott.

Afrikában ugyanezek a kondíciók megállnak, Dél-Szudánnál humanitárius katasztrófa kezd kibontakozni, Etiópiáról nem is beszélve. Afrikában viszont nem tízezrekről, hanem milliókról van szó – húzta alá a szakértő.