Tudatos felhasználókká kell tenni a fiatalokat

A digitális írástudás fejlesztése mára szinte elengedhetetlenné vált, legfőképpen a fiatalok körében.

A világ szinte minden táján, több millió fiatal csatalakozott tavaly a Kódolás Órája elnevezésű oktatási programhoz. A szervezők célja, hogy minél több diákkal ismertessék meg játékos formában a programozás alapjait.

Ez a nemzetközi kezdeményezés is azt bizonyítja, hogy a digitális írástudás fejlesztése mára szinte elengedhetetlenné vált, legfőképpen a fiatalok körében.

Zsigó Zsolt fizikatanár hangsúlyozta: a fiatalokat tudatos felhasználókká kell tenni. Nagyon sokan szereznek információkat az internetről, de ezek nem rendszerezettek, és ebben segíteni kell a gyerekeket.

A digitális ismeretek köré épült az a nemzetközi konferencia is, amelyet a világ egyik legnagyobb szoftvergyártó cége szervezett Budapesten.

A háromnapos rendezvényen 110 ország csaknem 300 pedagógusa vett részt azért, hogy megossza egymással szakmai tapasztalatait.

A tanárok egy-egy sikeres oktatási módszert mutattak be a résztvevőknek.

Egy norvég pedagógus szerint a program nagyszerű kezdeményezés. A legfontosabbnak a tapasztalatcserét nevezte, hogy megismerhetik más országok oktatási stratégiáját, és ötleteket meríthetnek belőle.

Az innovatív konferencia célja, hogy a pedagógusokat megismertesse a digitális eszközökkel, a különböző módszereken keresztül pedig ötleteket adjon ahhoz, hogyan lehet kreatívan beilleszteni a legmodernebb technológiákat az oktatásba.

Merényi Ádám, a Microsoft Magyarország oktatási csoportvezetője úgy fogalmazott: a pedagógusoknak segítenek abban, hogyan lehet a 21. századi készségeket fejleszteni, mik azok a pedagógiai projektek, amelyek a tudásépítést, a kollaborációt, az informatikai eszközök használatát fejlesztik, de segítik őket abban is, hogy hogyan tudják az informatikai eszközöket bevinni az osztályterembe, és hogyan tudnak velük hatékonyabban oktatni.

A magyar oktatási rendszer több programot indított a diákok digitális tudásának elmélyítésére.

Míg a legkisebbek matematikai gondolkodását egy ismert építőjáték fejleszti, addig a középiskolásoknak már az Okosportál igyekszik megkönnyíteni a tanulást.

Lényege, hogy a diákok egy webes felületen érhetik el a digitális tananyagot, de lehetőségük van feladatlapok, szintfelmérők kitöltésére is.

A megszerzett informatikai tudás nem csak az iskolában, de a munkaerőpiacon is megtérül, mondta Czunyiné Bertalan Judit digitális tartalomfejlesztésért felelős kormánybiztos.

Hozzátette: minden munkaerőpiaci kutatás azt vetíti előre, hogy a munkakörök jelentős részéhez nélkülözhetetlen lesz a digitális kompetencia, a készségszintű digitális intelligencia, ismeret, az effajta gondolkodás vagy az információgyűjtés.

A digitális írástudás fejlesztéséhez elengedhetetlen, hogy az internet mindenki számára elérhető és megfizethető legyen.

Ehhez a szolgáltatás áfatartalmának csökkentése szükséges, mondta a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos.

Deutsch Tamás hangsúlyozta, a kormány határozott szándéka az internet áfájának mérséklése, ezért a visegrádi négyekkel közösen az Európai Unióhoz fordulnak.

Sokak számára ugyanis még mindig magas az internet ára. A Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos hozzátette: Magyarországon kötelező módon a legmagasabb áfaszint érinti az internethasználatot, az internetezés költségeit 27 százaléknyi áfa terheli.

A magyar kormány úgy döntött, hogy 2017. január 1-től az internethasználat árát a kedvezményes, 18 százalékos szintre csökkenti.

Hazánkban jelenleg a lakosság 63-70 százaléka használja rendszeresen az internetet.

A kormány célja az, hogy ez az arány három éven belül elérje a 85 százalékos uniós átlagot.

Ennek érdekében idén júniusra elkészül egy átfogó digitális oktatási stratégia, melynek révén a magyar fiatalok is versenyképes tudáshoz juthatnak az iskolákban.

A szakemberek a stratégiától azt is várják, hogy a következő években jelentősen csökkenhet Magyarországon az informatikushiány.