Csak azért is papírkönyv!

Maguknak nyomtathatják ki a könyveket a vásárlók abban a párizsi könyvesboltban, amely hétvégén helyezte üzembe speciális printerét. A cél, hogy csökkentsék a könyvekkel kapcsolatos költségeket úgy, hogy mégis elérhetők legyenek azok a kötetek is, amelyekre kicsi a kereslet.

Egy korábbi felmérés szerint a digitális könyvek megjelenése és fokozatos térnyerése hozhatja meg a jövőben a korszakváltást az olvasási szokásokban. Ennek ellenére az elmúlt években csökkent az olvasási kedv, amit a megkérdezettek időhiánnyal és a dráguló könyvekkel indokoltak. A könyves szakmában dolgozó szakemberek számtalan módszert bevetnek itthon és külföldön is, hogy olvasásra, könyvfogyasztásra ösztönözzék az embereket.

Illusztráció. (MTI/EPA/Henrik Montgomery)

Vannak már olyan könyvesboltok, ahol a nyomtatóé a központi szerep. Londonban és Párizsban is működik már az a speciális printer, amellyel a vásárlók maguknak nyomtathatják ki a tabletről kiválasztott könyvet, hogy aztán kifizetve hazavigyék és a karosszékben ülve elolvassák.

A tömegtermelés után tehát az egyedi előállítás is lehetővé válik. Ha valakinek olyan könyvre van szüksége, amely már nincs kereskedelmi forgalomban, elfogyott, elérhetetlen, a könyvesboltban egyetlen példányt is kinyomtathat magának. Nem egyszerű fénymásolatról van szó, mert az Espresso Book Machine nevű nyomtató össze is rendezi és formára vágja, beköti az oldalakat, vagyis a könyv pontosan úgy néz ki, mint az eredeti, s mindez nem tart tovább öt percnél.

A világ első önkiszolgáló könyvnyomtató gépét 2007. június 21-én a New York-i városi könyvtárban állították az olvasók szolgálatába, Londonba pedig 2009-ben érkezett meg a speciális printer. A Blackwell nevű könyvesboltban kezdetben félmillió cím közül válogathattak a vásárlók, ez azóta közel egymillióra emelkedett. Ennyi könyv tárolásához majdnem negyven kilométer hosszúságú könyvespolcra lenne szükség. Így ez a lehetőség alapjaiban változtatja meg a könyvkiadást és -árusítást.

Nemrégiben Párizsban, a Sorbonne Egyetem szomszédságában nyílt meg az a könyvesbolt, amelyben szintén Espresso Book Machine-nal nyomtathatnak maguknak könyvet az olvasók, akik hárommillió kötet közül válogathatnak. A könyvesboltot találkozóhelynek szánják, nagyon sok programot szerveznek, és kávéházként is működik.

Könyvelhagyó hétvége

Az olvasás népszerűsítésére Magyarországon is számos ötlet van. Március 18-20. között újra megrendezték a nagy könyvelhagyó hétvégét, amikor sok ember veszítette el egyszerre egy-egy kedves könyvét, hogy azt más megtalálhassa, elolvashassa, és később újra elveszíthesse.

Szintén az olvasás fontosságára, szeretetére hívja fel a figyelmet az Óbudai Könyvmegálló rendszer, amely egy kerületi összefogás eredménye. Pőcz Márta, a Platán Könyvtár igazgatója elmondta: a könyvszekrényt, amelyből bárki kivehet és cserébe betehet egy könyvet, 2012-ben állították fel egy forgalmas helyen.

A kerületben négy felnőtt és három Könyvmegálló van, amelyek arra is alkalmasak, hogy az emberek találkozzanak, beszélgessenek, kicseréljék olvasmányélményeit.