Újabb merényletek veszélyére figyelmeztetik az Európába utazókat

További merényletek veszélyére figyelmeztette az Európába utazó amerikai állampolgárokat kedden az Egyesült Államok külügyminisztériuma, több eddigi terrortámadásra, köztük a több mint harminc halálos áldozatot követelő aznapi brüsszeli robbantásokra hivatkozva. "Terrorista csoportok további merényletek elkövetését tervezik a közeli jövőben Európa-szerte, sporteseményeket, turisták által látogatott helyszíneket, éttermeket és a közlekedést célba véve" - áll a külügyi tárca nyilatkozatában.

A tárca felszólítja az amerikai állampolgárokat, hogy legyenek éberek, amikor nyilvános helyeken tartózkodnak, vagy tömegközlekedési eszközökön utaznak, kerüljék a zsúfolt helyeket, és különösen óvatosak legyenek vallási ünnepek idején, továbbá a nagyszabású fesztiválokon és eseményeken.

A nyilatkozat hozzáteszi, hogy a kiadott figyelmeztetés a június 20-ig terjedő időszakra vonatkozik, tekintettel a Franciaországban június 10-én kezdődő labdarúgó Európa-bajnokságra.

epa05225946 Dutch police officers patrol at the Central Station in Amsterdam, The Netherlands, 22 March 2016. The increased security comes in the wake of the explosions in Brussels, following terror attacks at Brussels airport and on the metro system which claimed multiple lives and injured many others.  EPA/REMKO DE WAAL

Holland rendőrök az amszterdami központi pályaudvaron fokozott ellenőrzést tartanak a brüsszeli merényletsorozatot követően 2016. március 22-én (Fotó: MTI/EPA/Remko De Waal)

Nem sokkal a figyelmeztetés előtt a New York-i rendőrség terrorellenes részlegének vezetője, John Miller megerősítette, hogy az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és a rendőrség küldöttsége egy napon belül Brüsszelbe utazik, hogy részt vegyen a keddi terrortámadást követő nyomozásban. Miller a lépést azzal magyarázta, hogy az Iszlám Állam szervezete által elkövetett robbantásos merényletek sebesültjei között amerikai állampolgárok is vannak.

Keddi havannai sajtótájékoztatóján Barack Obama elnök határozottan elítélte a brüsszeli robbantásokat, és úgy fogalmazott, hogy a világnak össze kell fognia a terrorizmus elleni harcban. A Fehér Ház közölte, az elnök telefonon beszélt Charles Michel belga kormányfővel, és biztosította őt arról, hogy az Egyesült Államok kiáll Belgium, az Európai Unió és a NATO mellett, és felajánlotta Washington segítségét a nyomozáshoz.

Obama emellett elrendelte, hogy a brüsszeli merényletek áldozatainak tiszteletére az Egyesült Államokban eresszenek félárbocra minden amerikai zászlót szombatig.

A brüsszeli robbantások nyomán a szövetségi kormány országszerte fokozta a biztonsági intézkedéseket a főbb amerikai tranzit csomópontokban, miközben a hírszerzési szolgálatok vezetői a brüsszeli támadások egyesült államokbeli leutánzásának veszélyére figyelmeztettek. Jeh Johnson belbiztonsági miniszter hangsúlyozta, hogy nem áll rendelkezésükre “konkrét, hitelt érdemlő értesülés” egy hasonló amerikai merénylet veszélyére vonatkozóan, mindazonáltal mindenütt növelik a biztonsági erők létszámát a nagyobb repülőtereken és pályaudvarokon.