Továbbra is a világátlag felett nő a tengerszint Kínában

1980 és 2015 között évi 3 millimétert mértek, ennek oka a globális felmelegedés - tájékoztatott az állami óceánfelügyeleti hivatal Pekingben.

Az elmúlt 30 évben a leggyorsabban a 2006 és 2015 közötti évtizedben mutatott emelkedést a tengerszint, amely 66 millimétert tett ki az 1986 és 1995 közötti időszakhoz képest, és 32 millimétert az 1996 és 2005 közöttihez képest – olvasható a hivatal által közzétett jelentésben.

A szakemberek felhívták a figyelmet a globális felmelegedés okozta jelenségekre, a tengervíz hőtágulására, a gleccserek és a Föld jégtakarójának olvadására, amelyek együttesen mind hozzájárulnak a tengerszint emelkedéséhez.

Kína partvidékein a klímaváltozás következményeként a levegő és a tengervíz hőmérséklete ugyancsak folyamatosan emelkedik, a légnyomás pedig ezzel egyidejűleg csökken.
Az El Nino jelenség időszakában ugyanakkor ellentétes hatások érvényesültek. 2015-ben például a tengerszint 21 milliméterrel volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban.

Korábban közzétett adatok szerint Kínában a globális átlaghoz képest a hőmérséklet is gyorsabban emelkedik. A kutatók előrejelzése szerint a felmelegedés folytatódásával az évszázad végégig 1,5-5 Celsius-fok közötti mértékben emelkedhet az átlaghőmérséklet.

Kínai szakértők szerint a klímaváltozás befolyásának mérlege az országra hosszú távon a károk felé billen. Egy ugyancsak frissen kiadott másik jelentés szerint a tengeri katasztrófák – meghatározó mértékben a viharok által felkorbácsolt hullámok – által okozott közvetlen anyagi veszteség 2015-ben megközelítően 7,3 milliárd jüan (310 milliárd forint) volt; 30-an haltak meg bennük.