Spöttle: A belgák kicsavarják Abdeslamot, mint egy citromot

Az Iszlám Állam be szeretné bizonyítani, hogy tőlük félni kell; céljuk minél több keresztény elpusztítása, valamint a destabilizálás - mondta Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő a keddi terrorcselekmények kapcsán. A szakértő szerint lehetséges egy újabb koordinált támadás a napokban.

A legnagyobb hiba az Európai Unióban az, hogy nagyon sokat tolerál – jelentette ki Georg Spöttle az M1 Ma reggel című műsorában. Mint mondta, Dániában, Németországban, Franciaországban tudni lehet, kik azok, akik uszítanak. Példaként a németországi Pierre Vogel konvertált német szalafistát említette, aki koránokat osztogat és nyíltan az Iszlám Állam logójával ellátott pólóban jár-kel.

Spöttle szerint amíg az ilyen uszítókat nem zárják be, vagy külföldiek esetén nem utasítják ki az országból és nem veszik el az uniós állampolgárságukat, míg a liberális bevándorlási politika folytatódik, addig a terrorveszély, illetve a terrorcselekmények mindig elő fognak fordulni. Néhány támadást sikerült megakadályozni ugyan az elmúlt időszakban, ám Spöttle úgy véli, hogy a következő terrorcselekményt Németországban vagy Franciaországban követik majd el, mivel ezek olyan kiemelt célpontok, ahol nagy hátországa van az iszlamistáknak.

A szakértő szerint nem lehet különválasztani a terrorizmus, illetve a szíriai migránsok kérdését.

„Abdeslam kétszer is járt Magyarországon, és felvette azt a két terroristát, aki a párizsi Bataclanban végrehajtotta a merényletet, vagyis ők is kvázi szíriai menedékkérők voltak. Abdeslam emellett egy másik alkalommal feltehetően négy terroristát hozott át Magyarországon keresztül, akiket Ausztriában regisztráltak hamis néven, egyszer pedig Németországban is járt azzal a férfivel, akit múlt héten agyonlőttek a kommandósok Belgiumban egy razzia során” – magyarázta a szakértő.

EPA/Laurent Dubrule

Nehéz szűrni, ki  a terrorista

A veszély nagyon nagy, hiszen rengetegen vannak Szíriában, akik radikális szervezetek, vagy az Iszlám Állam oldalán harcolnak, így Magyarország Georg Spöttle szerint nagyon jól tette, hogy lezárta a határokat, hiszen nem lehet szűrni, ki az, aki valóban menedéket kér, és ki az, aki terrorista. A biztonságpolitikai szakértő elmondta, hogy kétmillióan érkeztek Németországba, és ebből 4-500 ezer emberről nem tudni semmit, így sokan vannak, akik potenciálisan veszélyt jelentenek.

Georg Spöttle arról is beszélt, hogy nemrégiben egy 15 éves marokkói lány torkon szúrt egy rendőrt, miután azt kiabálta, hogy éljen az Iszlám Állam, a nyílt utcán pedig lelőttek egy iszlamistát, aki a rendőrökre támadt, vagyis mindig történnek olyan események, amelyek nem kerülnek nyilvánosság elé, de máris elmondható, hogy állandó a terrorfenyegetettség, és a félelem.

Kiemelte azt is, hogy sok olyan bevándorlóról derült ki, akik ott élnek 20-30 éve az adott országban, hogy nem tudtak integrálódni, és körükben gyakori a szervezett bűnözés, így a prostitúció, a drogkereskedelem, a fegyver- és emberkereskedelem, és a különböző  zsarolások. Georg Spöttle elmondta, hogy a szövetségi nyomozóhivatal megvizsgált 77 ezer bűncselekményt, és kiderült, hogy ezek 45 százalékát a frissen érkezett migránsok követték el.

A brüsszeli merénylet elkövetőiről Georg Spöttle úgy fogalmazott: látszik, hogy jól felkészültek voltak, hogy  kiképezték őket, és a róluk készült, nyilvánosságra került fotón is látszik, hogy egyik kezükön mindhárman kesztyűt viselnek – ez arra utal, hogy kontaktkapcsoló volt a kezükben, amely működésbe hozta az elektronikát.

Georg Spöttle elmondta, hogy kedden átkutattak egy lakást, amely kapcsolatba hozható a merényletekkel, a helyszínen pedig megtalálták az IÁ lobogóját, további lőszereket és kemikáliákat, melyek a bombagyártáshoz szükségesek. Egy férfi még szökésben van, aki a brüsszeli repülőtéren eldobta a bombamellényét és bombaövét, mivel valószínűleg meggondolta magát az utolsó pillanatban. Georg Spöttle szerint fontos lenne őt élve kézre keríteni, hogy általa még több terroristát lehessen elfogni.

Csapás az Iszlám Államnak

Az eddigi elfogások mindenképpen csapásnak minősíthetők az Iszlám Állam számára, főleg akkor, ha Abdeslam fontos információkat ad át a hatóságoknak, ugyanakkor várható volt egy bosszúcsapás. Azt is mondta, Belgiumban és Franciaországban „keményebb metódusokkal” történik a kihallgatás, Abdeslam ezért sem akarja, hogy kiadják Franciaországnak az emberi jogaira hivatkozva. „A belgák kicsavarják, mint egy citromot”, vagyis kiszednek belőle minden lehetséges információt – húzta alá.

Spöttle lehetségesnek tartja, hogy francia titkosszolgálat is jelen van a kihallgatásokon, és lehetséges az is, hogy Abdeslam értékes információkat ad át annak érdekében, hogy saját bőrét mentse. Spöttle azt tanácsolja, kerüljük a közel-keleti úti célokat, így Tunéziába, Egyiptomba és Törökországba ne menjünk.