N. Rózsa Erzsébet: ne tegyünk egyenlőségjelet a terroristák és a migránsok közé!

Az Iszlám Állam nagyon sok területet veszített Északkelet-Szíria, Északnyugat-Irakban. Ez azért nagyon fontos, mert az Iszlám Államot az különbözteti meg a korábbi terrorszervezetektől, hogy rendelkezett területtel – jelentette ki N. Rózsa Erzsébet, a Külügyi és Külgazdasági intézet Közel-Kelet-szakértője az M1 Ma reggel című műsorában.

Mint mondta: az Iszlám Állam harcmodorával szemben – miszerint tevőleges kapcsolatot létesít különböző radikális szervezetekkel és terrorcselekményeket hajt végre akár Európában is – nagyon nehezen kizárható még akkor is, ha a vezetőket adott esetben kiiktatják.

Beszélt arról is, hogy ilyen eseteknél hajlamosak vagyunk egyenlőségjelet tenni a migránsok és a terroristák közé. Holott ez a lehető legrosszabb, noha érthető emberi reakció. Az első áldozatok éppen azok, akik a háború elől menekülnek és semmiféle rossz szándékuk nincs. Tegnap a merényletek hírére több béketüntetést szerveztek spontán a menekülttáborokban azok, akik épp bebocsáttatásra várnak Európába – hangoztatta a szakértő.

Hangsúlyozta: a terroristák rendelkeznek annyi anyagi forrással, hogy nem kényszerülnek megbújni a migránsok között. Tudnak venni repülőjegyet, és szereznek akár több útlevelet, vízumot is.