Földi: mind bele fogunk pusztulni, ha Európa nem lép

Ki kell mondani, háború van, és ha Európa politikusai nem változtatnak eddigi álláspontjukon, mind bele fogunk pusztulni – mondta a pestisracok.hu-nak Földi László titkosszolgálati szakértő. A szakértő szerint ami most történik, az nem a probléma vége, hanem egy folyamat, és ha az európai vezetők nem lépnek, akkor még nagyon sok ártatlan ember halhat meg.

Földi László biztonságpolitikai szakértő szerint Magyarországnak követnie kell a titkosszolgálati technológiák fejlődését. A szakértő ezt azzal kapcsolatban mondta az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette: Magyarország technológiákat vásárol majd.

Földi László hozzátette: hazánkban a biztonság problematikája az elmúlt évtizedekben háttérbe szorult, mert úgy gondoltuk, a megfelelő biztonság megvan. E kérdés azonban lassan napirendre kerül, és megelőz mindent – jelentette ki.

Ez esetben a különböző információhoz hozzáférő eszközökről van szó, de itt nem telefonlehallgatásra vagy szobalehallgatásra kell gondolni, hanem az éterben mozgó információkra, melyhez speciális technika szükséges. Ez részben Magyarországon is létezik már, de a fejlődés halad előre, ezt követni kell  húzta alá.

Bizonyos objektumok esetében – lehet ez egy repülőtér – a csomagellenőrzést már a belépésénél elkezdik,  a moszkvai repülőtéren például már így történik,  és sok esetben nem csak a feladandó csomagokat, de a repülőtéren tartózkodó kísérők csomagjait is átnézik.

Brüsszelben a várakozótérben történt meg a terrorcselekmény, ahová eddig akadály nélkül lehetett bemenni – húzta alá a szakértő.

(MTI/AP/Valentin Bianchi)

Földi László azt is mondta: lassan 15 éve ismert információ, hogy hogy Iszlám Állam, illetve a Közel-Kelet irányából támadás fogja érni Európát.

Azzal kapcsolatban, hogy az ausztrál kormányfő azt nyilatkozta, Európa magának köszönheti biztonsága hanyatlását, Földi László egyetértően azt mondta: az, hogy az emberi jogok milyen szinten vannak jelen, nem attól függ, hogy a biztonságot háttérbe szorítjuk. Ugyanakkor a szakértő nem tartja helyes megfogalmazásnak, hogy terrorakció történt Brüsszelben.

„A terrorakciót három esetben modellezzük: egyrészt békeidőben történik, nem egy válsághelyzetben, egy megszállás idején, másrészt lokalizálható az elkövetők köre, illetve a végén fölszámolható ez a kör. Jelenleg Európában nem tudunk rövidtávon a végére jutni, fogalmunk nincs, hogy az elkövetők köre milyen széles, mekkora létszámmal rendelkeznek, és nincs béke Európában, hanem háborút indítottak ellenünk, melynek feltételrendszere más, mint békeidőben” – fogalmazott Földi László.

Nem mondhatjuk, hogy nincs közünk a közel-keleti háborúhoz, ez ugyanis fizikailag áttevődött Európába – húzta alá, hozzátéve, hogy ennek a típusú háborúnak az a jellemzője, hogy az egyik fél nem védekezik, a másik fél pedig bármilyen módszert alkalmazhat, például az egyébként klasszikusnak tűnő terroreljárásokat is.

A szakma a biztonság esetében előrébb való, mint a kommunikátor, a politika, vagyis Földi László szerint a szakembereknek, tábornokoknak kell, hogy irányítsák a folyamatokat, vagyis a védelmet.

Azokat az eseteket, mikor valaki terrorcselekményt követ el, sztárügyvédet kap, és a jogait prezentálja, ám háborúban a szabotőr és a kém nem rendelkezik jogokkal, vagyis azonnal likvidálható, hiszen gyengíti a védelmi rendszert – fejtette ki Földi László, aki ilyen szabotőröknek tartja azokat a muszlim katonákat és nem terroristákat, akik robbantanak, merényletet követnek el, és az embercsempészeket is.

A háború jele az is, hogy békés embereket gyilkolnak meg – azoknak, akiket Párizsban megöltek, vagy akik a metróban és a repülőtéren meghaltak, semmi közük sem a politikához, sem az Iszlám Államhoz, sem ahhoz a koncepcióhoz, ami miatt egyáltalán egy ilyen tömeg megjelenhetett Európában – jelentette ki Földi László.