Twitteren segítenek a belgák

A helyiek szállást ajánlanak a mikroblogon, illetve arról is tájékoztatnak, ha egy autós üres helyeket tud felajánlani a kocsijában.

A “Brussels Lift” elnevezésű új Twitter-oldalt azért hozták létre, hogy praktikus segítséget nyújtson a rászorulóknak: a helyiek szállást ajánlanak a mikroblogon, illetve arról is tájékoztatnak, ha egy autós üres helyeket tud felajánlani a kocsijában. “Brüsszelből Meisébe indulok (vagy ahova csak szükséges) a mai napon egy későbbi időpontban, kérem, értesítsen, ha segíthetek” – írta egy Twitter-felhasználó.

Mások az “ikwillhelpen” (segíteni akarok) vagy a PorteOuverte (nyitott ajtó) és az “OpenHouse” (nyitott ház) Twitter-címszó alatt tették közzé üzeneteiket. Az utóbbi címszót a Párizzsal való szolidaritást jelezve először a tavaly novemberi párizsi merényletek után használták a mikroblogon.

A belga fővárost ért kedd reggeli terrorista robbantások több mint 30 ember halálát okozták. Az Európai Unió intézményeit lezárták, és Európa-szerte megerősítették a biztonsági intézkedéseket, egyes határátkelőhelyeken leállították az átkelést.

Brüsszelben a legnagyobb fokú terrorkészültség miatt a metró, a villamos- és a buszközlekedés is leállt, sokan gyalog próbálnak nagy távolságra lévő otthonukba hazajutni. A Brüsszelből induló és oda érkező légi forgalmat leállították, a várost teljesen lezárták, a belga kormány pedig felszólította a lakosságot, hogy maradjanak otthon.

A Facebook a terrortámadások után aktiválta a személyes biztonság ellenőrzésére szolgáló alkalmazását, amellyel a felhasználók értesíthetik barátaikat, rokonaikat arról, hogy jól vannak. A Twitteren megjelentek a belgákkal való szolidaritást kifejező “JeSuisBelge” (belga vagyok) és “JeSuisBruxelles” (brüsszeli vagyok) címszavak.

A Le Monde francia napilap neves karikatúristája, Plantu az együttérzés megnyilvánulásaként két egymást átölelő, könnyező alakot rajzolt, egyikük a francia trikolor piros, fehér, kék, másikuk a belga zászló, fekete, sárga, piros színét viseli.