Spöttle: bárhol történhet támadás

A repülőterek könnyű célpontok lehetnek. (...) Elképzelhető, hogy több országra kiterjedő terrortámadásokról lehet szó – mondta George Spöttle biztonságpolitikai szakértő az M1-en.

A legfrissebb hírek szerint 13 halottja és a 35 sebesültje van a brüsszeli robbantásoknak, amely a repülőtéren és a metrókban történt kedd reggel. Egész Európában fokozott ellenőrzést kell bevezetni, mert a kontinensen bárhol történhet támadás. „Elképzelhető, hogy egy koordinált, több országra kiterjedő terrortámadásokról lehet szó” – mondta George Spöttlebiztonságpolitikai szakértő az M1-en.

Ha felvilágosításra van szüksége, hívja a Brüsszeli Konzuli Hivatalt a +32-23-48-18-11-es telefonszámon.

Ez egy válaszlépés volt

A szakértő szerint sejteni lehetett, hogy Salah Abdeslam elfogása nem marad válasz nélkül. “Ez egy válaszlépés volt és meg akarták mutatni a brüsszeli hatóságoknak és Európa biztonsági szerveinek, hogy ők uralják továbbra is a terepet” – közölte Spöttle, aki szerint további merényletek lehetnek.

Most mindenkinek kerülni kell Brüsszelben a puha célpontokat. Ezek a repülőterek, a vonatpályaudvarok, a buszpályaudvarok és bevásárlóközpontok. Tehát minden olyan hely, ahol sok ember fordul meg célpontja lehet támadásoknak.

Könnyű célpontok a repülőterek

A repülőtéren történt merényletről George Spöttle elmondta, hogy a reptércsarnokba bejutni nagyon könnyű bárkinek. „A reptereket kívülről nem védik, bármikor be lehet menni a budapesti, a berlini, vagy a brüsszeli repülőtérre is” – mondta a szakértő.

Ruha alatt vagy hátizsákban van a bomba

Az Iszlám Államra nagyon jellemző, hogy öngyilkos merényletet hajtanak végre, és rengeteg fiatal jelentkezik is öngyilkos merénylőnek. A támadók a ruhájuk alatt vagy a hátizsákjukban könnyedén el tudják rejteni a robbanóanyagot és amikor a legtöbb ember van az adott helyszínen, akkor hozzák működésbe a merénylő a bombát – magyarázta a szakértő.

 

Csatakiáltással kezdték a terrorsorozatot

A brüsszeli repülőtéren arab kiáltásokat is hallani lehetett, erről Spöttle elmondta, hogy az IÁ-ra jellemző, hogy csatakiáltással kezdik a terrorsorozatot – tette hozzá a szakértő.

Spöttle szerint az Iszlám Államnak az célja, hogy minél több keresztényt meggyilkoljanak, destabilizálják az országot és megmutassák, hogy tőlük félni kell. Háború zajlik Európa szívében köztünk és a terroristák és az IÁ között – mondta.

Az Iszlám Állam újra teret akar nyerni és meg akarja félemlíteni az embereket. Ez történt Egyiptomban is, ahol már sokan meghaltak és eluralkodott emiatt a félelem a turistákban. Továbbá a török riviéra, a marokkói, az algériai és a tunéziai strandok is fokozottan veszélyeztettek.