Brüsszelt megtámadták: halottak és pánik a belga fővárosban

Két robbanás is volt reggel a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren. Hivatalos közlés szerint legalább egy robbanószerkezetet öngyilkos merénylő hozott működésbe. A terminálon találtak egy harmadik pokolgépet is, amit hatástalanítottak. Nem sokkal később bomba robbant a brüsszeli metróban is. A legfrissebb hírek szerint 34-en meghaltak és több mint kétszázan megsérültek a támadássorozatban. Belgiumban elrendelték a legmagasabb, negyedik szintű terrorkészültséget. A merényletsorozatot az Iszlám Állam vállalta magára. Cikkünk folyamatosan frissül.

Az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet jelentkezett kedden az eddigi információk szerint több mint harminc halálos áldozatot követelő brüsszeli terrorcselekmények végrehajtójaként – jelentette a terrormilícia szócsövének számító Aamák hírügynökség.

A hírszolgálat angol nyelvű, brüsszeli keltezésű jelentése szerint az “Iszlám Állam harcosai egy sor támadást hajtottak végre” egyebek mellett robbanómellények bevetésével.

A támadás indoklásaként az állt a jelentésben, hogy Belgium az IÁ elleni nemzetközi koalíció tagja.

Hónapok óta tervezték a támadásokat

Az iraki hírszerzés egyik tisztségviselője arról számolt be, hogy az Iszlám Állam az elmúlt két hónapban olyan terrortámadásokat tervezett Európában, amelyek célpontjai repülőterek és vasútállomások.

Azt mondta, korábban tájékoztatták erről az európai országokat, de “akkoriban Brüsszel még nem volt a tervek része”. Szerinte a terroristák a novemberi párizsi merényletek egyik főszervezőjeként számon tartott Salah Abdeslam előző heti őrizetbe vétele miatt szervezték át Brüsszelbe a kitervelt műveletet.

Brüsszel, 2016. március 22. A grúz közszolgálati média által közreadott és Ketevan Kardava által készített kép egy sebesült férfiről a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren, miután kettős robbantás történt 2016. március 22-én. Tizenegyen életüket vesztették és 81-en megsebesültek a reptéri öngyilkos merényletben, valamint tizenöt halottja és 55 sebesültje van a brüsszeli Maelbeek metróállomásnál történt robbantásnak. (MTI/AP/Grúz közszolgálati média/Ketevan Kardava)

A grúz közszolgálati média által közreadott és Ketevan Kardava által készített kép egy sebesült férfiről a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren, miután kettős robbantás történt 2016. március 22-én. (MTI/AP/Grúz közszolgálati média/Ketevan Kardava)

34 halott, mintegy kétszáz sebesült

Az eddigi összesítés szerint legalább harmincnégy halottja és több mint kétszáz sebesültje van a kedd reggeli robbantássorozatnak.

A belga főváros tűzoltóságának szóvivője azt közölte, hogy a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren elkövetett kettős robbantásban tizennégyen meghaltak és kilencvenhatan megsebesültek.

Yvan Mayeur brüsszeli polgármester arról számolt be, hogy az uniós intézmények közelében lévő metróállomáson mintegy fél órával később történt robbantás legalább húsz halálos áldozatot követelt, százhatan pedig megsebesültek.

Brüsszel, 2016. március 22. A grúz közszolgálati média által közreadott és Ketevan Kardava által készített kép egy sebesült férfiről a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren, miután kettős robbantás történt 2016. március 22-én. (MTI/AP/Grúz közszolgálati média/Ketevan Kardava)

A grúz közszolgálati média által közreadott és Ketevan Kardava által készített kép egy sebesült férfiről a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren, miután kettős robbantás történt 2016. március 22-én. (MTI/AP/Grúz közszolgálati média/Ketevan Kardava)

Lövések is dördültek a robbanások előtt

Frédéric Van Leeuw, a belga szövetségi ügyészség vezetője mindhárom robbantást terrortámadásnak minősítette, és elmondta, hogy az egyik repülőtéri detonációt nagy valószínűséggel öngyilkos merénylő okozta.

Szemtanúk arab nyelvű kiáltásokról és lövésekről számoltak be a kettős robbantás előtt.

A füstölgő, helyenként rommá zúzott repülőtéren egy Kalasnyikov típusú gépkarabélyt, valamint egy harmadik, fel nem robbant pokolgépet is találtak, amelyet a tűzszerészek később megsemmisítettek.

Brüsszel, 2016. március 22. Két reptéri alkalmazott a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren, miután kettős robbantás történt 2016. március 22-én. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Két reptéri alkalmazott a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren, miután kettős robbantás történt 2016. március 22-én. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Szögekkel tömték meg a pokolgépet

A VTM belga közszolgálati televízió szerint a detonáció hatásának növelése érdekében a merénylők szögekkel töltötték meg legalább az egyik robbanószerkezetet a repülőtéren.

A csatorna a leuveni Gasthuisberg kórház egyik orvosával készített interjút, aki elmondta, hogy az intézményben tizenegy embert kezelnek súlyos sebesülésekkel, többen válságos állapotban vannak. Mint mondta, a repülő szögek és üvegszilánkok komoly sebeket okoztak az érintetteknek.

Sérültek a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren, miután kettős robbantás történt 2016. március 22-én.(Fotó: Reuters/Francois Lenoir)

Sérültek a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren, miután kettős robbantás történt 2016. március 22-én.(Fotó: Reuters/Francois Lenoir)

Hárman követhették el a reptéri robbantást

A belga szövetségi ügyészség kérése ellenére a sajtóban fényképeket tettek közzé három gyanúsítottról.

A felvételeket a Zaventem repülőtér biztonsági kamerái rögzítették. A sötét hajú fiatalemberek a felvételek tanúsága szerint jól megrakott csomagszállító kocsikat toltak maguk előtt. A gyanúsítottak kiléte egyelőre ismeretlen.

A brüsszeli repülőtéri robbantás feltételezett elkövetői

A brüsszeli repülőtéri robbantás feltételezett elkövetői

Megbénult a közlekedés

A nemzetközi repülőteret lezárták, valamennyi járatot törölték, a repülőtérre vezető utak pedig járhatatlanok.

A merényletek hatására a belga fővárosba tartó repülőgépeket Amszterdamba, Liege-be és más repülőterekre irányították át.

A Zaventem repülőtér szerdán is zárva marad a terrorfenyegetettség miatt – közölte Arnaud Feist, a légikikötőt működtető vállalat igazgatója.

A helyzet a Maelbeek metróállomásnál is rendkívül kaotikus. Mint a polgármester elmondta, jelenleg is folyik az áldozatok azonosítása.

Brüsszel, 2016. március 22. Rendőrautók a brüsszeli Maelbeek nevű metróállomáson, miután robbantás történt a helyszínen 2016. március 22-én. Legkevesebb huszonegy halálos áldozata van Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a metróállomáson történt reggeli robbantásoknak Pierre Meys, a belga főváros tűzoltóságának szóvivője szerint. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Rendőrautók a brüsszeli Maelbeek nevű metróállomáson, miután robbantás történt a helyszínen 2016. március 22-én.  (MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Három napos nemzeti gyász

A kormány háromnapos nemzeti gyászt hirdetett kedden Belgiumban.

“Minden nemzeti zászlót félárbócra eresztenek az ország hivatalos épületein” – közölte Frédéric Cauderlier, a belga miniszterelnök szóvivője.

Peter Mertens, a belga belügyi válságközpont vezetője eközben bejelentette, hogy bár a “veszély még mindig valós és komoly”, a lakosok ismét elhagyhatják az otthonukat.

Gyászolók Brüsszelben a robbantássorozat áldozataira emlékeznek 2016. március 22-én azt követően, hogy korábban robbanás történt a brüsszeli metróban és a  Zaventem nemzetközi repülőtéren is (Reuters/Charles Platiau)

Gyászolók Brüsszelben a robbantássorozat áldozataira emlékeznek 2016. március 22-én azt követően, hogy korábban robbanás történt a brüsszeli metróban és a Zaventem nemzetközi repülőtéren is (Reuters/Charles Platiau)

A legmagasabb terrorkészültség van érvényben

Jan Jambon belga belügyminiszter délelőtt tudatta, hogy az országban elrendelték a legmagasabb, negyedik szintű terrorkészültséget.

Korábbi értesülések szerint 225 katonával erősítették meg Brüsszel védelmét.

A helyi sajtó értesülései szerint fokozott biztonsági intézkedéseket rendeltek el a nukleáris létesítményeknél is.

Brüsszel, 2016. március 22. A brüsszeli kettős merénylet sebesültjeit ápolják a belga főváros Neder-Over-Heembeek nevű északi városnegyedének katonai kórházában 2016. március 22-én. A brüsszel Zaventem nemzetközi repülőterén és Maelbeek nevű metróállomásán elkövetett robbantásnak legkevesebb 26 áldozata és 136 sebesültje van. (MTI/EPA)

A brüsszeli kettős merénylet sebesültjeit ápolják a belga főváros Neder-Over-Heembeek nevű északi városnegyedének katonai kórházában 2016. március 22-én.(MTI/EPA)

Magyarországon emelték a terrorkészültség szintjét

Ideiglenesen Magyarországon is emelték a terrorkészültséget szintjét kedden, a reggel Brüsszelben történt terrortámadás után, amelyet a teljes magyar politikai elit elítélte és részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak.

Orbán Viktor miniszterelnök az európai belbiztonsági szervek együttműködésének erősítését szorgalmazta, az ellenzéki pártok többsége szintén összehangoltabb uniós fellépést sürgetett.

Budapest, 2016. március 22. A Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai és páncélozott szállító harcjárműve a Liszt Ferenc-repülőtér parkolójánál 2016. március 22-én, miután a reggeli brüsszeli robbantások nyomán Magyarországon ideiglenesen elrendelték a terrorkészültség kettes, magas fokozatát. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai és páncélozott szállító harcjárműve a Liszt Ferenc-repülőtér parkolójánál 2016. március 22-én, miután a reggeli brüsszeli robbantások nyomán Magyarországon ideiglenesen elrendelték a terrorkészültség kettes, magas fokozatát. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Két magyar sérült is van

Mindkét magyar sérültet műteni kellett - számolt be róla Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy a két magyar sérült közül az egyik a metróállomáson volt, amikor a robbanás történt; belső vérzés miatt meg kellett műteni, állapotát stabilizálták. A férfi az unió melletti állandó magyar képviseleten dolgozik.

A másik sérült, aki egy helyi cég alkalmazottja, a repülőtéren volt, csonttörést szenvedett, megoperálták, felépül – tájékoztatott a tárcavezető.