Moszkva szigorúbban ellenőrzi a fapadosokat

A szombati légikatasztrófa miatt Oroszország megszigorította a diszkont légitársaságok ellenőrzését - jelentette be kedden Moszkvában Szergej Szarickij, a Rosztransznadzor közlekedésbiztonsági hatóság megbízott vezetője.

“Már kiadtuk az utasítást, hogy az Oroszországi Föderáció összes repülőterén szigorítsák meg a FlyDubai és a többi diszkont légitársaság feletti ellenőrzést” – mondta Szarickij a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva.

Fotó: Reuters

Fotó: Reuters

Az intézkedést azt követően hozták meg, hogy szombatra virradóra Rosztov-na-Donuban lezuhant a FlyDubai légitársaság  Boeing 737-800-as típusú repülőgépe, fedélzetén 62 emberrel. A katasztrófát senki sem élte túl, lehetséges okának megállapítása hetekig eltarthat.

Szarickij szerint Oroszországnak a külföldi repülőtereken ki kell építenie az orosz légitársaságok biztonsági felügyeltének rendszerét. Ezt a Kogalimavija légitársaság 2015. október 31-én az egyiptomi Sínai-fészigeten bekövetkezett katasztrófájával indokolta. A 224 ember életét követelő tragédia oka az előzetes vizsgálat szerint terrorcselekmény volt.

A TASZSZ értesülése szerint a Rosztov-na-Donuban történt szerencsétlenség vizsgálatát folytató szakemberek arra a megállapításra jutottak, hogy a pilóta a második sikertelen leszállási kísérletet követően egy harmadik kör megtételére készült, ám mintegy 900 méteren, óránkénti 400 kilométeres sebességnél az utasszállító balra dőlt, majd majdnem függőlegesen a földbe csapódott. Ezt követően a gép felrobbant és kigyulladt.

Az Interfax hírügynökség nyomozati forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy a vizsgálat alapvetően két lehetséges verzióra összpontosít; arra hogy a pilóta a kedvezőtlen időjárási körülmények között hibás döntést hozhatott, illetve a magassági kormány esetleges hibájára.

A Rosszijszkaja Gazeta szintén egy, a vizsgálat állását ismerő személyt idézve arról írt kedden, hogy fagyás miatt beragadhatott a gép magassági kormánya, ami akadályozta a pilótákat a manőverezésben.