Ez történt Brüsszelben: Képek, videók a terrortámadásról

Harmincnégy halottja és több mint kétszáz sebesültje van annak az összehangolt terrortámadásnak, amely kedden reggel történt Brüsszelben. A terroristák a Zaventem nemzetközi repülőtéren és Maelbeek metrómegállóban robbantottak. A támadást az Iszlám Állam vállalta magára.

A brüsszeli BRU repülőtér, ahol az egyik támadás történt Európa 21. legforgalmasabb légikikötője.

A repülőtér 12 km-re fekszik a központtól. Tavaly 23 millió utas fordult itt meg, ami több mint a kétszerese a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér forgalmának.

MTI/EPA/Julien Warnand

7.50-9.00

Reggel nyolc óra körül két robbanás történt a brüsszeli Zaventem repülőtér csarnokában, nem messze az American Airlines chek-in pultjától, ahol az utasok feladják a poggyászaikat. Ide biztonsági ellenőrzés nélkül be lehet jönni.

Brüsszel, 2016. március 22. A grúz közszolgálati média által közreadott és Ketevan Kardava által készített kép egy sebesült férfiről a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren, miután kettős robbantás történt 2016. március 22-én. Tizenegyen életüket vesztették és 81-en megsebesültek a reptéri öngyilkos merényletben, valamint tizenöt halottja és 55 sebesültje van a brüsszeli Maelbeek metróállomásnál történt robbantásnak. (MTI/AP/Grúz közszolgálati média/Ketevan Kardava)

MTI/AP/Grúz közszolgálati média/Ketevan Kardava

Az első beszámolók szerint lövések dördültek és arab nyelvű kiabálások hallatszottak a kettős robbanás előtt. Már ekkor arról írtak a lapok, hogy több halálos áldozata lehet a detonációnak.

A repülőteret azonnal lezárták és kiűrítették. A leszállásra készülő gépeket más repülőterekre irányították. A budapesti járat még az utolsók között landolhatott.

érkező-gépek

9.00-10.00

A belga kormány a legmagasabb szintre emelte a terrorkészültséget. A bejelentéssel szinte egyidőben robbanás történt egy brüsszeli metróállamoson is, az uniós intézmények közelében.

A Maelbeek megállónál a robbanást követően többen a síneken futva menekültek el. A lejáratnál sokáig fekete füst gomolygott.

A robbanás után a helyi tömegközlekedési vállalat azonnal lezárta az összes metróállamost.

Nem sokkal tíz óra előtt hivatalosan is bejelentik, hogy öngyilkos merénylő robbantott a brüsszeli repülőtéren, ahol egy harmadik pokolgépet is találtak.

10.00-11.00

Európa nagyvárosaiban sorra rendelik el a fokozott ellenőrzéseket.

A budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren megjelentek a terrorelhárítók, miután Orbán Viktor miniszterelnök ideiglenesen elrendelte a terrorkészültség 2-es fokozatát. Több rendőrt vezényeltek a metróállomásokhoz is.

A Terrorelhárítási Központ (TEK) páncélozott szállító harcjárművei a Liszt Ferenc-repülőtér parkolójánál 2016. március 22-én, miután a reggeli brüsszeli robbantások nyomán Magyarországon ideiglenesen elrendelték a terrorkészültség kettes, magas fokozatát. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A Terrorelhárítási Központ páncélozott szállító harcjárművei a Liszt Ferenc-repülőtér parkolójánál MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A terrorfenyegetettség fokozatai Magyarországon 

4-es az alacsony fokozat. Ez akkor rendelhető el, ha az ellenőrzött vagy részben ellenőrzött információk alapján az Európai Unió, illetve az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) tagállamában terrorcselekmény elkövetésének veszélye áll fenn, a cselekmények természete, kiterjedése, valamint hatásai előre nem határozhatók meg és Magyarországnak nemzetközi vagy szövetségesi közreműködési kötelezettsége áll fenn a veszély elhárításában, illetve kezelésében.

A 3-as (közepes) fokozat akkor rendelhető el, ha az ellenőrzött vagy részben ellenőrzött információk a fenyegetettség szintjének növekedésére utalnak vagy az EU, illetve a NATO tagállamában, vagy a szomszédos államok valamelyikében terrorcselekményt követtek el, amelynek hatásaként Magyarország fenyegetettségének növekedése valószínűsíthető.

A 2-es (magas) fokozatot akkor kell elrendelni, ha az ellenőrzött vagy részben ellenőrzött információk Magyarország konkrét veszélyeztetettségére utalnak vagy Magyarországot fenyegető terrorcselekmény közvetlen bekövetkezésére utaló, konkrét információk állnak rendelkezésre.

Az 1-es, legmagasabb (kritikus) fokozat rendelhető el, ha Magyarország területén vagy Magyarország területére is kiható, súlyos következményekkel járó terrorcselekményt követtek el vagy Magyarország területén olyan súlyos következményekkel járó egyéb esemény történik, amelynél felmerülhet a terrorizmussal való összefüggés.

Budapest, 2016. március 22. A Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársa járőrözik a Parlament előtti Kossuth téren 2016. március 22-én, miután a reggeli brüsszeli robbantások nyomán Magyarországon ideiglenesen elrendelték a terrorkészültség kettes, magas fokozatát. MTI Fotó: Balogh Zoltán

MTI Fotó: Balogh Zoltán

Papp Károly országos rendőrfőkapitány az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülése előtt újságíróknak azt mondta, az utasok szabadságát nem korlátozzák, de a rendőri jelenlétet és az ellenőrzést megerősítik.

Közben Brüsszelből tucatnyi halottról és sebesültről érkeznek a hírek. A magyar nagykövetség bejelenti, hogy két magyar sérültje van a robbantásnak.

Brüsszel, 2016. március 22. Mentősök egy sebesültet visznek hordágyon a brüsszeli Maelbeek nevű metróállomáson, miután robbantás történt a helyszínen 2016. március 22-én. Legkevesebb huszonegy halálos áldozata van Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a metróállomáson történt reggeli robbantásoknak Pierre Meys, a belga főváros tűzoltóságának szóvivője szerint. (MTI/AP/Virginia Mayo)

MTI/AP/Virginia Mayo

Folyamatosan érkeznek a szemtanúk  beszámolói a robbantásokról. Az emberek szerint totális zűrzavar volt. Vér, por mindenhol, sikoltozó emberek rohangáltak. Részletek itt>>

MTI/AP/Ralph Usbeck

11.00-12.00

A helyzet elég kaotikus, mondta a belga főváros tűzoltóságának szóvivője, aki közölte: legkevesebb huszonegy halálos áldozatuk van a két helyszínen történt robbantásoknak. Ez a szám később változik.

Fotó: EPA/LAURENT DUBRULE

A belga szövetségi ügyészség terrortámadásnak minősítette a reggeli robbantásokat.

Brüsszel megbénult. Az M1 helyszíni tudósítója arról számolt be, hogy azok az emberek, akik reggel érkeztek, nem tudnak bejutni a repülőtérről a városba, akik pedig éppen elutaztak volna, a városban rekedtek. Nem csupán a közlekedés omlott össze Belgiumban, hanem a mobilhálózat is, nem lehet telefonálni.

MTI/EPA/Olivier Hoslet

Orbán Viktor egy tatabányai sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a terror minden formáját vissza kell utasítani, küzdeni kell ellene, a terroristákkal szemben fel kell lépni.

A miniszterelnök hangsúlyozta: erősíteni kell az európai együttműködést a belbiztonsági szervek között.

„Megtörtént, amitől tartottunk, fekete nap ez Belgium számára”- jelentette ki sajtótájékoztatóján Charles Michel belga kormányfő.

A miniszterelnök elítélte a “gyáva és erőszakos, válogatás nélküli” támadásokat.

Frédéric Van Leeuw, a belga szövetségi ügyészség vezetője mindhárom robbantást terrortámadásnak minősítette.

A brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér kitört ablakai, Fotó: MTI/EPA/Laurent Dubrule

12.00-13.00

Fotó: MTI/AP/Ralph Usbeck

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet hívei a közösségi hálókon ünnepelték a brüsszeli robbantásokat.

A robbantásokat még egyetlen szervezet sem vállalta magára.

A hivatalos közlemények szerint 26 halottja és 136 sebesültje van a két helyszínen elkövetett robbantássorozatnak.

Maggie De Block belga egészségügyi miniszter arról számolt be, hogy tizenegyen vesztették életüket és 81-en sebesültek meg a Zaventem nemzetközi repülőtéren végrehajtott kettős robbantásban, amelyet nem sokkal később egy harmadik detonáció követett az európai uniós intézményekhez közeli Maelbeek metróállomásánál.

A brüsszeli tömegközlekedési vállalat (STIB) közlése szerinte az utóbbi támadásnak legalább tizenöt halottja és 55 sebesültje van.

13.00-14.00

Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke szerint napnál világosabban kiderült: fokozza a terrorveszélyt az a folyamat, hogy illegális bevándorlók ellenőrizetlenül, tömegével áramlanak be az Európai Unió területére.

14.00-15.00

Kiürítették a belgiumi Tihange-ban található atomerőművet – jelentette a VTM flamand nyelvű belga közszolgálati televízió kedden.

A helyi sajtó hírei szerint a kedd reggel Brüsszelben elkövetett merényleteket követően azonnal fokozott biztonsági intézkedéseket rendeltek el a belga nukleáris létesítményeknél. Egyes hírek szerint terrorveszély miatt teljesen lezárták Belgium határait.

Fotó: EPA/STRINGER

Nagy erőkkel folyik a nyomozás a brüsszeli merényletek elkövetőinek előkerítésére, de a hatóságok attól tartanak, hogy további elkövetők tevékenykedhetnek a fővárosban – mondta Didier Reynders belga külügyminiszter az RTBF közszolgálati tévécsatornának.

 

15.00-16.00

Tovább nőtt a terrortámadások áldozatainak száma: a legfrissebb hírek szerint 34 ember meghalt, több mint kétszázan pedig megsebesültek.

Yvan Mayeur brüsszeli polgármester arról számolt be, hogy az uniós intézmények közelében lévő brüsszeli metróállomáson történt robbantás legalább húsz halálos áldozatot követelt, százhatan pedig megsebesültek.

A belga főváros tűzoltóságának szóvivője pedig azt közölte, hogy a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren elkövetett merényletben tizennégyen meghaltak és kilencvenhatan megsebesültek.

A polgármester tájékoztatása szerint a helyzet rendkívül kaotikus a Maelbeek metróállomásnál. Mint mondta, jelenleg is folyik az áldozatok azonosítása.

 

16.00-17.00

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet jelentkezett a brüsszeli terrorcselekmények végrehajtójaként a terrorista szervezethez közelálló Aamák hírügynökség szerint.

Háromnapos nemzeti gyászt hirdettek Belgiumban. A kormányfő elrendelte, hogy minden nemzeti zászlót eresszenek félárbocra az ország hivatalos épületein.

A belga szövetségi ügyészség kérése ellenére a sajtóban fényképeket tettek közzé három gyanúsítottról. A felvételeket a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér biztonsági kamerái rögzítették.

A brüsszeli repülőtéri robbantás feltételezett elkövetői

A brüsszeli repülőtéri robbantás feltételezett elkövetői

17.00-18.00

A VTM belga közszolgálati televízió arról számolt be, hogy a detonáció hatásának növelése érdekében a merénylők szögekkel töltötték meg legalább az egyik robbanószerkezetet a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren.

Mindkét magyar sérültet műteni kellett – számolt be róla Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy a két magyar sérült közül az egyik a metróállomáson volt, amikor a robbanás történt; belső vérzés miatt meg kellett műteni, állapotát stabilizálták. A férfi az unió melletti állandó magyar képviseleten dolgozik.

A másik sérült, aki egy helyi cég alkalmazottja, a repülőtéren volt, csonttörést szenvedett, megoperálták, felépül – tájékoztatott a tárcavezető.

 

18.00-19.00

New York, Los Angeles és Washington városi elöljárói bejelentették, hogy megerősítik a biztonsági intézkedéseket a repülőtereken és a legfontosabb tömegközlekedési eszközökön, illetve a legforgalmasabb városi csomópontokon.

Első fokú terrorveszélyt hirdettek ki Csehországban a brüsszeli robbantások miatt.

A belga hatóságok kérésére hazaküldték a belgiumi Doel és Tihange települések mellett található atomerőművek működéséhez nem nélkülözhetetlen dolgozókat.

Szerdai budapesti járatait is törölte a Brussels Airlines.

 

19.00-20.00

A belga szövetségi rendőrség körözést adott ki a repülőtéri biztonsági kamerák felvételén látható egyik gyanúsított ellen. A férfi kilétét egyelőre nem tudták kideríteni, ezért a lakosság segítségét kérték a feltételezett terrorista azonosításában.

A brüsszeli repülőtéri robbantás feltételezett elkövetői

A brüsszeli repülőtéri robbantás egyik feltételezett elkövetője, aki vélhetően elmenekült a helyszínről.

A belga lobogó színeivel világították ki a párizsi Eiffel-tornyot, a nemzeti zászlókat pedig félárbocra engedték Franciaországban a robbanás áldozatainak tiszteletére.

Fotó: EPA

Vegyi anyagokat, egy szögekkel teli robbanószerkezetet és az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet zászlóját találták meg a rendőrök egy házkutatás során kedden Brüsszelben. A rajtaütést a főváros Schaerbeek nevű negyedében folytatták le.

Belga rendőrök és biztonságiak razziát hajtanak végre Brüsszel Shaerbeek kerületében 2016. március 22-én este. EPA/Stephanie Lecocq

A Politico című hírportál arról számolt be, hogy rendőrségi források szerint a tavaly novemberi párizsi merényletek feltételezett főszervezője, a néhány nappal ezelőtt elfogott Salah Abdeslam is részt vett volna a keddi brüsszeli terrortámadásokban.

A VTM belga televízió adásáról készített képen Salah Abdeslamot betuszkolják egy rendőrségi autóba az elfogása után, 2016. március 18-án Brüsszel Molenbeek negyedében. (MTI/AP/VTM)