Az Iszlám Állam magára vállalta a brüsszeli merényleteket

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet jelentkezett kedden a brüsszeli terrorcselekmények végrehajtójaként - jelentette a terrorista szervezethez közelálló Aamák hírügynökség.

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet jelentkezett kedden a brüsszeli terrorcselekmények végrehajtójaként – jelentette a terrorista szervezethez közelálló Aamák hírügynökség.

A hírügynökség angol nyelvű, brüsszeli keltezésű jelentése szerint az “Iszlám Állam harcosai egy sor támadást hajtottak végre” egyebek mellett robbanómellények bevetésével. A támadás indoklásaként az állt a jelentésben, hogy Belgium az IÁ elleni nemzetközi koalíció tagja.

Az IÁ szócsöveként működő Aamák szerint a merénylők a Zaventem repülőtéren tüzet nyitottak az emberekre, mielőtt “többen közülük működésbe hozták volna robbanómellényüket”. Ezzel egy időben – a jelentés szerint – egyik társuk a Maelbeek metrómegállóban robbantotta fel magát. A merényletekben a szélsőségesek állítása szerint “több mint 230 ember vesztette életét vagy sebesült meg”.

Az eddigi hivatalos jelentések szerint a robbantásoknak 34 halottja és csaknem 190 sebesültje van.

Az IÁ 2014 óta egy sor honlapot, Twitter-fiókot, YouTube-csatornát és Facebook-oldalt üzemeltet Aamák néven, amelyeken híreket közölnek és a dzsihadisták propagandaanyagait terjesztik. A hírek eleinte főleg az IÁ ellenségeivel Szírián belül folytatott harcokról szóltak, időközben azonban Európából, Indonéziából és Afrikából is közöl propagandaanyagokat az Aamák, amely az IÁ hivatalos hírügynökségeként tűnteti fel magát.

A hírt folyamatosan frissítjük!