Felrobbantottak egy brüsszeli metrót

Robbanás történt kedd reggel a brüsszeli Mallbeek és Schuman metróállomásoknál is, az uniós intézmények közelében - jelentette az RTBF belga közszolgálati csatorna. Az RT internetes hírportál már legalább 15 áldozatról kapott jelentéseket.

Az RT internetes portál szerint 15 halálos áldozatról és további 10 sérültről érkeztek hírek a metróállomásnál. A robbbantó állítólag egy nő volt.

A detonáció a Mallbeek és Schuman metróállomásoknál történt, az uniós negyed szívében, csupán pár méterre  Gare de Bruxelles-Schuman vonatállomástól.

A metróállomás 100 méterre van az uniós épületek központjától. Az összes brüsszeli metróállomást lezárták.

Azonnal négyes fokozatra emelték a terrorkészültséget.

A Magyar Vöröskereszt elnöke is segített

A Magyar Vöröskereszt elnöke is metróállomáshoz érkezett nem sokkal a detonáció után. Dr. Göndöcs Zsigmond elmondásai szerint 20-25 könnyű sérültet látott el, laikusokat is befogott a helyszínen, akik segítettek neki ellátni a sebesülteket.

A metró szellőzőjéből hallotta meg a morajlás szerű hangot, majd lőpor szagot érzett. Nem ment le a mélybe, mert nem volt megfelelő ellátása. Később fent látta el a támadás sérültjeit.

A föld alatt ragadt rengeteg utas

A vonatközlekedés teljesen leállt, így rengetegen ragadtak a föld alatt megállított vagonokban. Az alábbi kép készítője arról írt a Twitteren, hogy leszállították őket, majd vaksötétben kellett egymást követve haladniuk a kijárat felé.

Halálos áldozatok, sok sérült

Hírügynökségi értesülések szerint a detonációnak halálos áldozatai is vannak. Előzőleg a nemzetközi repülőtéren voltak robbanások, amelyeknek tíznél is több halálos áldozatuk lehet.

Egyes hírek szerint több detonáció is hallatszott a Maelbeek nevű metróállomáson. Szemtanúk több sebesültről számoltak be.

A brüsszeli tömegközlekedési vállalat (STIB) azt közölte, hogy lezárták az összes metróállamost a belga fővárosban, miután füstöt észleltek az uniós intézmények közelében.