Ezreket öl meg a stroke Magyarországon minden évben

A tudás, a gyorsaság és természetesen a helyes életmód a legfontosabb eszközök a stroke ellen, amely évente több ezer embert öl meg Magyarországon.

Zsíros ételek, magas koleszterin, sztrók – egyszerű az összefüggés, de nem mindenki veszi komolyan. A számok közben borzasztóak, Magyarországon minden évben egy kisvárosnyi ember kap stroke-ot.

Minden ötödik ember belehalhat

Dr. Folyovich András neurológus főorvos, a Szent János Kórház Stroke Centrumát vezetője elmondta, évi 40-50 ezer kórházi felvétel történik a betegség miatt, és legmodernebb terápiák mellett is a páciensek akár 20 százaléka i belehalhat az agyi érkatasztrófába.

A betegek negyede szinte maradványtünet nélkül gyógyul, körülbelül 50 százalékuk valamilyen segítségre szorul a későbbiekben. A szövődmények közé tartozik például a keringési zavar miatt meginduló szellemi hanyatlás, depresszió is.

Népbetegség

Általában agyi ér elzáródása vagy agyvérzés okozza a bajt, a tünetek hirtelen jelentkeznek – például végtaggyengeség, beszédzavar – és 24 órán túl is fennmaradhatnak. Egyes esetekben egy napon belül megszűnnek a tünetek, amelyek figyelmeztető jelek, átmeneti agyi keringési zavart mutathatnak.

A stroke sajnos bizonyos esetekben tragédiával is végződhet, és összességében népbetegségről van szó – hangsúlyozta.

Ami szinte biztosan stroke-hoz vezet

Vannak olyan társbetegségek, amelyek szinte törvényszerűen vezetnek a sztrókhoz, például a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a szívritmuszavar vagy a magas koleszterinszint, illetve vérzsírtartalom.  A helytelen életmód is kockázati tényező, így az inaktív élet, az elhízás, az alkoholfogyasztás és a dohányzás. Az sem mindegy, hogy valaki elmegy-e egészségügyi szűrésre, tartja-e a kapcsolatot a háziorvosával, és így időben kiderülnek a betegségei – tette hozzá.

Egyedül az orvosok képtelenek megoldani a stroke jelentette problémát, ezért – orvos szakmai hátérrel – több éve civil szervezet is alakult a hatékonyabb fellépésre. A Nemzeti Stroke Prevenciós és Rehabilitációs Liga, amely többek között lakossági fórumokat tart és prospektusban hívja fel a figyelmet, mire kell ügyelni a stroke elkerüléséért.

Az idő mindennél fontosabb

Ha megtörténik a baj, akkor az időfaktor a stroke esetében is mindennél fontosabb. A betegek egy részénél alkalmazható a vérrögoldó kezelés, amelyek négy és fél órás a határideje. Ennek tartásához az kell, hogy a beteg vagy környezete felismerje a tüneteket, tudja, mikor kell mentőt hívni – mondta a főorvos.

Folyovich András kitért rá, a napokban meghalt egy olyan személy, aki nem strokebeteg volt, és ezért nem ilyen centrumba kellett szállítani. Természetesen rendelkezésre állt az a strokecentrum, amelyről azt hitték, nem fogad beteget. Ezzel szemben fogadott, akkor is – mondta a főorvos. Egyúttal hangsúlyozta, szeretné megnyugtatni a lakosságot, hogy biztonságban van.